Pokémon animemaratoni VIII: Ei oppi ojaan kaada!

Aloitin tuossa pari viikkoa sitten opiskelut korkeakoulussa ja tottuminen kouluarkeen on vähän puolitiessään - siitä siis hetkittäinen hiljaiselo.

Tällä jaksolla on kaiken kaikkiaan aika erityinen paikka meitsin mielessä, koska tämä oli lapsena jotenkin mystinen: jaksossa anime ja pelimaailma yhdistyvät jossain määrin, Pokémon-instituutti oli kiehtova ja ehkä jotain mystisyyttä toi sekin, että aikoinaan lähetys pätki pari minuuttia alusta niin, että minulle jäi hiukan epäselväksi, miten kumppanukset päätyivät metsästä Pokémon-instituuttiin.

"Ash Ketchum, et liukene minnekään ennen kuin olet maksanut rikotun pyöräni korjauksen!"
"Pyörä, pyörä, vaihtaisit jo levyä!"
"Yrität aina luikerella vastuusta, mutta älä luulekaan, että pääset tästä noin vain eroon! Seuraan sinua siihen asti, kunnes minulla on uusi pyörä!"

Porukka on eksyksissä sumuisessa metsässä ja Pokémonin tapaan tämä on loistotilanne laukoa kaikkia legendaarisia lentäviä lausahduksia. Tässä jaksossa tulee viimeistään ilmi Brockin kyky varautua kaikkeen (häneltä löytyy tietysti 100%-Cerulean Kahvia, Kuuvuoren Lähdevettä ja Virallinen Pokémon teeastiasto, minäkin tahdon). Tässä muuten on hirveästi näkyvissä dubbausediittejä, esimerkiksi tuosta Kuuvuori-vedestä on ihan selvästi peitelty japskitekstit pois näkyvistä, kurkatkaapa joskus. Brock toteaakin ihanaan tyyliinsä: "Mmm, te saatte kahvia sitten, kun olette hiukan vanhempia." Rakastan tätä suomi-Brockia. Aivan täydelliset vivahteet äänessä, yksi parhaista suomidubbin näyttelijöistä.

Ja hey, sitten kuva, joka on mielestäni yksi Pokémon-historian erikoisimpia, koska se on tyyliltään niin epä-Pokémonmainen. Nimittäin Misty haaveilemassa Ranskasta:


Tyyli on hauska, se on kuin suoraan 80/90-luvun shoujo-paperinukeista, joita Suomestakin saattoi löytää. Erikoinen yksityiskohta.

Ash passitetaan etsimään polttopuita ranskalaisia lettuja eli crêpejä varten. Isäni teki kerran vuosia sitten ranskalaistyylisiä lettuja (suolaisia), tosin aika epäonnistuneesti ihan suomalaisella lettutaikina tyylillä. Se vasta mikä oli kammottavaa, siskoni alkoi itkeä ruokapöydässä :-D. Pikachua muuten tässä jaksossa ääninäyttelee parissa kohtauksessa Ikue Othanin sijasta Rachel Lillis, joka parhaiten tunnetaan alkuperäisenä Mistyn ja Jessien äänenä.
Pulikoiden etsinnän tiimeksessä Ash kohtaa tällaisen aika kauhuhenkisen koululaisjengin, jossa vanhemmat pojat näyttävät kiusaavan pikkupoikaa nimeltä Joe. Todellisuudessahan pojat antavat Joelle tukiopetusta. Joe kertoo lopulta Ashille ja kumppaneille, että vaan teeskentelee tietämätöntä, etteivät kysymykset vaikeutuisi. Mitä IHMETTÄ? Miksi? En ihan ymmärrä tätä logiikkaa?
Misty toteaa niin ihanan ironisen nerokkaasti Ashin puolustaessa Joeta: "Olet ihan oikeassa, ei tappelussa tarvitse meitä molempia. Viisi yhtä vastaan? Olet hurjan rohkea Ash." Mahtia, Mistyn suomiäänikin osaa näissä nuo loistavat äänensävyt, jotka tekevät kaikista repliikeistä niin eläväisiä. Loistavaa, mahtavaa. Mutta Ashin onneksi tämän Pokémon Instituutin oppilaat eivät tappele muiden kanssa, joskin Ash uskoo oppilaiden vaan perääntyvän ottelusta pelon takia. Voi sitä Ashia.

Tietysti kaikki muut paitsi Ash, tietävät mikä Pokémon Instituutti on. Instituutti on sisäoppilaitos, joka valmentaa oppilaansa suoraan Pokémonliigaan, jolloin näiden ei tarvitse kiertää maita ja mantuja salimerkkejä koluten. On tosin hyvä huomata, että Instituuttia käyvät penskat ovat miljonäärien mukuloita, nimittäin lukukausimaksut ovat aikamoista luokkaa. Heh heh.
Joe selostaa porukalle Instituutin menosta. Hän, alkeisluokan oppilas, vastaa kahden merkin haltijaa -aivan kuten Ash. Toisen luokan oppilas neljää, kolmannen kuutta ja sitten valmistuessaan kahdeksan merkin omistajaa. Toivottavasti nuo eri luokka-asteet eivät meinaa käytännössä vuosia, sillä muutenhan koulussa menisi neljä vuotta liigaan pääsyyn, kun taas Ash keräsi merkit vuodessa. Anyway Ash on kovasti vastaan kovakurista oppilaiden tukiopetusta, joka kyllä minusta vaikutti ihan hyvässä hengessä tapahtuvalta, joten sikäli tämän jakson alkuhömpötys menee minulta hiukan ohi. Vaan kuka tätä tukiopetusta järjestää? No tietysti kuvankaunis Giselle. Brockin ihastumisessa ei ole mitään uutta, mutta jos Ashkin näyttää vihreää valoa tytölle, niin pakkohan Gisellen on oltava itse täydellisyys.


No Misty ei tietenkään arvosta moista peliä. Ei etenkään enää silloin, kun Misty ottaa nokkiinsa Ashin kauniista "Joillakin tytöillä on taas surkeat tavat ja vielä surkeampi ulkomuoto."-kommentista. Misty ottaa tietysti "pikkuhempukka"-Gisellen päihittämisen elämäntehtäväkseen ja marssii kouluun tekemään lopun oppilaiden nöyryyttävästä tukiopetuksesta.

Ja sitten onkin vuorossa aivan hulvaton Rakettiryhmä-kohtaus. Nimittäin ristiriitainen Rakettiryhmän historia kertoo, että he kummatkin opiskelivat täällä. Jamesin voisi kuvitellakin, mutta että rutiköyhä Jessie? Lisäksi erinäisten jaksojen myötä on tullut varsin epäselvää infoa siitä, miten Jessie ja James tapasivat: koulutusleirillä, koulussa, pyöräjengissä... Tosin ehkä se kuuluu tuollaiseen pahiksena oloon, antaa vähän ristiriitaista infoa katselijoille :-D! Eihän me nyt saada tietää liikaa likaisia yksityiskohtia rikollistemme elämästä!


Miltäs tämä sitten näyttää? Haa, Pokémon-pelejä Pokémon-animessa. Joe demostroi joukolle, miten hän aina päihittää Cerulean Cityn salin tietokoneella. Se kyllä' näyttää käyvän aika sutjakasti, pitää varmaan itsekin joskus kokeilla hankkia Weebinbell Mistyä vastaan...
Tästäpä Misty tulistuu ja haastaa Joen oikeaan kamppailuun, jonka poika häviää hetkessä. Pokémonista pitäisi kyllä olla reaaliaikainen ottelupohjainen peli, tyyliin Digimon Rumble Arena. Se olisi hienoa. Mutta takaisin jaksoon, sitten saapuu itse kaunis Giselle! Giselle paljastuu kyllä heti itserakkauden huipputähdeksi. Häiritsevää, että kaikki kuolaavat hänen peräänsä (James ja Brockin, jotka ovat kumminkin aika tavalla vanhemman oloisia...). Hän häpeää Joen huonoja kamppailutaitoja ja näyttääkin hiukan mallia, miten Mistyä vastaan kuuluu otella: Gisellen Graveler päihittää Starmien. Btw, pojat, muistakaa Brockin loistoneuvo: "Fiksu pokémonkouluttaja ei koskaan sekaannu misujen tappeluihin."

Ottelun lopuksi Giselle paasaa siitä, miten pokémonin tyyppi ja koulutustaso ovat aivan yhtä tärkeitä, kun puhutaan ottelusta. Haa, Giselle pelaa siis pokémonpelejä. Ash ei kumminkaan sulata moista hömpötystä ja kieltäytyy uskomasta, että pokémonottelut ovat pelkkää laskemista. Ashin esittely on aina yhtä hauska näissä alkupään jaksoissa: "Olen Ash Ketchum ja tulen Palletin kaupungista. Minulla on jo kaksi merkkiä!!!1" Ihana itsevarma Ash. Giselle taas morkkaa Ashia minkä kerkeää (huomio, tässä kohdassa puhutaan Pikachun levelistä, jännittävää), joten tuloksena on tietyst pokémon-ottelu. Gisellen pokémon on Cubone ja Ashin Pikachu.

Ottelu on tuota, hmm, laadukas :-D. Cubone läiskii Pikachu luuvasarallaan, mitä Ash pitää tietty huijaamisena. Tämä keskenkasvuinen poika on joka kerta yhtä ihana. Cubone näyttää olevan jo voitolla, kunnes Pikachu kuitenkin voittaa Cubonen - väistämällä Luumerangia ja sekoittamalla Cubonen pään niin, että sen Luumerangi osuukin siihen itseensä.
Gisellelle ja muille Instituutin oppilaille tämä on tietty aivan ainutlaatuinen tapaus: heille pokémonpeleissä pokémonit ovat osanneet tehdä vain opittuja hyökkäyksiä toisilleen, mutta heillä ei ole kokemusta hyökkäyksien käytön improvisaatiosta, kuten Ashilla ja Pikachulla. Joe on jopa niin hämmästynyt, että toteaa tällaista käyvän vain kerran elämässä. Ai mitä? Ai sitä, että Pikachu voittaa Cubonen vai ylipäänsä sitä, että kirjojen yksiselitteiset faktat eivät ole ihan koko totuus... Voi voi :-D.

Sitten tulee pakollinen Rakettiryhmän hyökkäys, joka jää aika vaisuksi tällä erää - Pokémon Instituutin oppilaat tunnistavat nimittäin koulunsa häpeäpilkut Jessien ja Jamesin, antavat näille aika höykytyksen hetimiten.


Jakson lopussa Joe päättää lähteä koulusta ja aloittaa Pokémonmatkansa Ashin lailla yhdellä pokémonilla. Aaw, niin tosin minäkin tekisin ja haistattaisin pitkät koululle. Ash tietenkin ihmettelee, miksi hän ja Misty eivät ole kuin Giselle ja Joe, lempeitä ystäviä, jotka tahtovat toisilleen vain hyvää. No polkupyörästähän se kiikastaa ;-).

Seuraava animemaratoni tulossa heti keskiviikoksi, haa! Luvassa vähän tiivistetympi paketti ja vain kolme sanaa: Bulbasaur, Charmander, Squirtle.
TCG-paketti tulossa taas ensi viikonloppuna :-).


Living in the Moving Forestin 23-vuotias ylläpitäjä, jolla on aina liikaa hommaa ja liian vähän kahvia.

Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

4 kommenttia:

  1. Jesh, lisää animemaratoonia. Meikäläisellä taitaa olla kyseinen jakso nauhoitettuna jollakin vhs kasetilla. Pyrin aikanaan nauhoittamaan jokaisen pokemon jakson, aikomukseksi jäi, mutta kyllä noita taitaa kolme kasetillista löytyä. Täytyisi katsella joskus läpi.

    Muistan pikkupoikana tosissani dissanneeni tuota instituuttia, ja koulussa oltiin kavereiden kanssa yhtä mieltä siitä että kyllä Ash on oikealla linjalla koulutuksen suhteen :)
    Enkä muistanutkaan että Cubonekin on saanut "oman" jaksonsa, ja vieläpä näin alku puolelta.

    Muistan myös sarjan urosten tavoin lämmenneeni Gisellelle, vaikka olikin aika nenäkäs. Eipä tuo nyt kuitenkaan mikään ihmeellinen ilmestys ole enää nykypäivänä :D

    VastaaPoista
  2. Juu niin tämä jakso, serkuillamme on tämä videolla (on ainakin ollut). Muistan kyllä ihan selvästi, miten me kaikki silloin ihmettelimme tuota Pikachun äänenmurrosta tuossa jakson alussa. x)

    Jaa niin, itsekin AINA toivoin lapsena reaaliaikaista Pokémon-tappelupeliä, piirsin jopa kuvia omista suunnitelmistani, millainen se voisi olla. ^^ Tosin, halusin se olevan sellainen vapaassa areena-ympäristössä pelattava, eikä sivusta päin kuvattu (vähän niin kuin Pokepark Wiissä). Aluksi luulin Stadiumia sellaiseksi unelmieni peliksi, muttei se sitten ollutkaan, vaikka oli sitä siitä huolimatta ihan hauska pelata...

    VastaaPoista
  3. Hehee, loistava jakso! Näin jälkeenpäin katsottuna nuo ensimmäiset Pokémon-ottelut on ollu kyllä aika säälittäviä :'D Nykypäivän otteluissa kun on niin runsaasti tehosteita ja vilskettä ja vilinää. Harmi vain, kun tohelo-Ash on unohtunut aikalailla kokonaan.

    btw, kuka saikaan Munchlax Manian Kuukauden Kultaisen Poképallon tällä kertaa... ;)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista kaikki :-)!!!

    Sake: Oi, minullakin taisi olla vähän samanmoinen pyrkimys, vaan ei se onnistunut. Nykyään se on tietty sääli, ettei noita ole. Tai no, enemmänkin kuin sääli, se on oikeastaan vakava puute! Nämä ekat 40 jaksoa löytyvät netistä kyllä suomeksi dubattuina, mutta muuten... Satunnaisia jaksoja on toki mullakin vhs:llä.

    Joo, kyllä mäkin enemmän Ashin tyyliä kannatan, kuka nyt koulussa tahtoo istua? Mutta aika jännä, että Giselle on miellyttänyt ihan oikeasti kaksilahkeista väkeä! Nykypokén kannalta Gisellehän on aika tusinatyttö 8D.

    Riuku: Joo, Pikan ääni on hauska! Outoa kyllä, että ääni-tiedostot ovat tärväytyneet paikoin niin, että tuo Pikan ääni on jouduttu dubbaamaan länsimaissa. Kyllä Ikue Othani on ainut oikea!
    Joo, reaaliaikainen Pokémon-peli... se olisi unelma. Ja joo, mieluiten PokéPark Wii-tyyliin toki, tuo sivusta kuvattu oli vain esimerkki! Ai että... ehkä joskus vielä? Mulla oli muuten sama juttu, luulin aluksi Stadiumia tuollaiseksi unelmieni peliksi (etenkin kun aina Blastoise ja Charizard näyttivät pelin kotelossa oikeasti tappelevan keskenään).

    Munchy: Niin ovat :-D. Hassua, koska vaikka ottelut kyllä kehittyvät ja paikoin on ihan hyviäkin matseja, niin esim. melkein ekassa Pokéliigassa osaa otteluista ei voi pitää... oikein kummoisina :-D. Strategiastahan näillä ei ole käryäkään, tosin ehkä se sopii tuohon lapsuuteen.

    Iiiiih <3!

    VastaaPoista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!