Pokémon animemaratoni XVI: Neidonkallion aave

Neidonkallion aave

Tämä on yksi lempparijaksoistani Pokémonissa ikinä koskaan milloinkaan, aivan hulvaton. Lisäksi tässä jaksossa on todella kiehtovaa japanilaista kulttuuria. Ehdottomasti Pokémonin parhaimmassa top 5-jaksoissa

Tässä jaksossa on niin iso läjä niin mahtavia juttuja, erityisesti siis suomidubbauksen puolella, että on taas aika nauhoittaa muutama loistokohta. Jakso alkaa, kun Ash, Misty ja Brock matkustavat Porta Vistasta pois. Brock vaan ei näytä olevan kovin iloisella mielin...



Rakastan tätä kohtaa! Voi vaan ihmetellä, miten kummassa tämä on ikinä mennyt amerikkalaisen sensuurin läpi!! Nauran tälle aina, Brock on niin mahtava, erityisesti juuri tämä meidän ikioma suomi-Brockkoli. Jenkkien versio ei pääse millään muotoa samalle tunnetasolle ja käsikirjoituskin on laimeampi - ehkä vähän jopa kiltimpi. Vaikka ei tässä Suomi-versiossakaan mitään ns. tuhmaa tai sellaista ole, hulvattomuutta vain. Go Suomi, go!
Jessie, James ja Meowth jatkavat hännän huippuina, matkustaen puisessa paljussa, joka on kiinnitetty laivan perään köydellä.



Ash, Misty ja Brock nousevat laivasta ja huomaavat, että satamakaupungissa on loppukesän juhlat meneillään. Kyseessä on itse asiassa ihan oikeaan japanilaiseen juhlaan Bon-festivaaliin perustuva juhla. Bon-festivaali järjestetään kuolleiden muistoksi ja Japanissa ihmiset käyvät silloin puhdistamassa esi-isiensä hautoja. Juhlien lisäksi Brock bongaa jotain paljon kiinnostavampaa - nimittäin tyrmäävän kaunottaren, joka seisoo tuulenvireessä kauempana satamalaiturilla. Mutta yhdessä vilauksessa nainen onkin kadonnut!
Rakettiryhmä innostuu myös juhlista, sillä rahaa on juhlijoilla niin paljon, että sitä suorastaan pursuilee taskuista - suoraan Rakettiryhmän talteen. Jameskin havaitsee satamalla seisovan kaunottaren, mutta hänenkin silmiensä edessä nainen kuin katoaa.


Ystävämme ovat juhlilla ja jenkkiläiseen versioon nähden tässä näytetään yllättävän paljon tällaista oikein perijapanilaista festivaalitunnelmaa. Brock kumminkin muistelee sitä satamassa näkemäänsä kaunotarta... kunnes paikalle saapuu vanha "kaunotar".



Vanha vaimo varoittaa sankareitamme nuoresta kaunottaresta. Misty käyttäytyy aivan käsittämättömällä ja epämistymäisellä tavalla vihjaillen, että Brock saattaakin olla ihastunut häneen?! :D Vanha vaimo tosin ottaa luulot pois Mistyltä aika pian, hahaha, kutsumalla Mistyä luuviuluksi räpätädiksi! Misty raahaa pojat pois mummon luota hyvin närkästyneenä (olisin minäkin aika ärtynyt).


Toisaalla Jessie, James ja Meowth etsivät pudonneita kolikoita maasta. Tää on niin loistava kohtaus!! Kolikoita ei kumminkaan tunnu löytyvän, kunnes James bongaa lopulta yhden... mutta vanha vaimo on jälleen paikalla ja löylyttää Jamesia oikein kunnolla.



Lisäksi vielä konstaapeli Jenny laukkaa paikalle ja kiittää Jamesia tarkkanäköisyydestä. Aina kun rahaa joutuu hukkateille, se täytyy ilmoittaa viranomaisille :D. Ei luoja, mikä kohtaus, puhdasta kultaa!

Ash, Misty ja Brock, sekä syrjemmällä Rakettiryhmä ovat Neitoalttarilla, jossa paljastetaan alttarin suurin ja hienoin aarre aina kesän loppun juhlan kunniaksi. Kyseinen aarre on 2000 vuoden ikäinen maalaus neidosta, jonka Brock sekä James näkivät satamassa! Heille kerrotaan tarina, miten maalauksen naisen rakastettu lähti sotaan ja nainen jäi odottamaan miehen paluuta kalliolle. Nainen tähysti horisonttiin, kunnes hiljalleen muuttui kiveksi. Siitä kallio on saanut nimensä Neidonkallio. Ystävämme lähtevät katsomaan Neidonkalliota. Brock ei saa silmiään irti kalliosta ja jää katselemaan kivettynyttä neitoa, kun Ash ja Misty lähtevät takaisin juhlimaan. Rakettiryhmä meinaa kähveltää alttarin maalauksen.


Brockia ei kuulu yöksi Pokémon Centeriin ja Ash sekä Misty alkavat olla huolissaan. Tässä kohtaa tulee TAAS aivan mahtava lyhyt kohta, kun Hoitaja Joy kieltää Ashia ja Mistyä lähtemästä enää ulos niin myöhään: "Liika valvominen aiheuttaa finnejä ja sitten sinua suututtaa eikä ruoka maistu. Ei semmoinen käy. Eli nukkumaan tällä sekunnilla!"
Myös Rakettiryhmä on nukkumassa alttarin läheisyydessä. Meowth herää yöllä, sillä taulu pitäisi vohkia alttarista. Mutta alttarilta tuleekin yllättäen ulos aave, nimittäin Neidonkallion neidon aave. Aave nukuttaa Meowthin, mutta juuri herännyt James lähtee seuraamaan aavetta. Myös Brock kohtaa neidonaaveen.


Seuraavana aamuna sekä Ash ja Misty että Jessie ja Meowth yrittävät etsiskellä kadonneita Brockia ja Jamesia. Jessie lausuu myös oikein oivasti Jamesin osuudet Rakettiryhmän tunnusrunosta. Brock ja James kumminkin löytyvät alttarin kätköistä, enemmän tai vähemmän sekavassa tilassa :D.


Vanha vaimo rynnistää paikalle ja kertoo, että Brock ja James ovat taatusti nähneet neidonaaven. Aave saa nuoret miehet vähäjärkisiksi, mutta vanhalla eukolla on kumminkin takataskussa yksi keino. Nimittäin aaveenkarkoitustarrat, joilla saa neidonaaveen pysymään poissa! Tarrojahan nuo eivät tietenkään japanilaisessa versiossa ole, vaan niitä kutsutaan ofudaksi, jotka ovat siis hyvin tyypillisiä paperista, villasta tai kankaasta tehtyjä ikään kuin rukouksia. Ofudassa on tyypillisesti kanjeilla kirjailtu joku japanilainen shintolaisuuden henki (jpn. kami, voi vähän pitää jonain jumalantapaisina) ja niitä ripustetaan suojelemaan esimerkiksi kotia vahingoilta. No, tässä ne ovat aaveenkarkoitustarroja. Eukko tosin joutuu ilmoittamaan, etteivät tarrat ole aivan ilmaisia :D. Joukkio ostaa kokonaisen läjän tarroja, eihän aaveen voi antaa jatkaa.

Yö saapuu ja aave palaa uudestaan paikalle. Mutta tarrat eivät toimikaan!! Brock on aivan aaveen menossa mukana, mutta Jamesia pelottaa. Pakko pistää vielä viimeinen ääniklippi, taas Rakettiryhmältä. Tämä jakso on niin kultaa, hahaha.



James ruikuttaa, sillä hän ei halua lähteä aaveen mukaan. Lopulta Jessie päättää ottaa kovat otteet käyttöön ja ampuu liekinheittimellä (mistä hän sen repäisi) aavetta mahaan. Jessie sanoo, ettei voi sietää tuollaisia uikuttavia pimuja, jotka itkevät miehen perään - koska merihän on täynnä kaloja :D. Aave suivaantuu ja hyökkää kokoonpanon kimppuun! Erilaisia aaveita syöksyy metsästä ja Ash pohtii, olisko metsän aaveet kyseessä pokémoneja. Pokédex ei kumminkaan löydä dataa... paitsi, hetkinen, kun Ash osoittaa Pokédexillään neidonaavetta, Pokédex löytääkin jotain!


Neidonaave onkin Gastly. Lisäksi vanha vaimo paljastuu myöskin yhdeksi Gastlyn olomuodoista. Kamppailu alkaa, mutta Gastlyn hypnoottiset voimat ovat aika vakuuttavia. Pikachua vastaan se lähettää taisteluun rotanloukun, Meowth-kissa saa leikkiä pallon kanssa, Ekansin pahin vihollinen on mungo ja Koffingin lyö kaasunaamari. Hauskaa nähdä tässä tuo mungo, koska myöhemmin on kumminkin tullut ihan mungopokémon ja Seviperin pahin vihollinen, Zangoose.


Bulbasaur ja Squirtlekin saavat vastaansa Venustoisen - Venusaurin ja Blastoisen yhdistelmän, eli huonolta näyttää. Misty sen sijaan lähtee perinteisemmin liikkeelle, nimittäin haastamalla Gastlyn ristillä, valkosipulilla, vaarnalla ja puunuijalla. Gastlyyn nämä eivät tehoa... mutta sitten aurinko alkaa nousta. Vaikka Gastly ei olekaan vampyyri, niin päivänvaloa se ei kestä (vähän sekavaa, koska se esiintyi päivänvalossa vanhana vaimona). Gastly katoaa seuraaviin kesänlopun juhliin saakka.

Aivan lopussa näytetään vielä, miten juhlien viimeisenä päivänä juhlijat lähettävät lyhtyjä matkaan pienissä veneissä näyttämään tietä kodistaan eksyneille sieluille. Tämäkin kuuluu Bon-festivaalien perinteisiin, kuten myös aivan lopussa näkyvät perinteiset japanilaiset tanssijaiset. Enää Pokémon-jaksoissa ei viljellä tällä tavoin japanilaista kulttuuri, ehkä tosiaan siksi, koska Pokémon on nykyään jo niin länsimaalaistunut sarja. Mukavaa kumminkin nähdä tällaista välillä Pokémonissa, koska Japanin uskonnollinen kulttuuri on hyvinkin kiehtova (random suositus: pelatkaa Okamia).

Koetan saada huomenna lisää juttua Keinotekoiset pokémonit-sarjaan ja ehkä jotain ihan muuta keveämpää viikonlopun aikana :3. Postaustoiveita saa aina antaa!


Living in the Moving Forestin 23-vuotias ylläpitäjä, jolla on aina liikaa hommaa ja liian vähän kahvia.

Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

14 kommenttia:

  1. Tää on yks munkin lempparijaksoista! Ehdottomasti yksi ekan tuotantokauden parhaista, mutta seuraava jaksokin on ihana! <3 Ja ah, tuo suomidubbaus on kyllä todellista kultaa korville! Kiitos näistä ääniklipeistä siis. ;)

    Tää jakso on musta kiva sen takia, koska tässä on niin paljon Rakettiryhmää, tarkennan: sitä vanhaa kunnon hölmöä Rakettiryhmää! Hahaa niin parasta viihdettä tämä!

    Ja aika outoa ettei tuo Gastly mukamas kestä päivänvaloa, koska sellainen nähdään kyllä myöhemmin sarjassa valossa, ja kaiken lisäksi neitohan näkyy päivänvalossa siellä satamassa jakson alussa ja kuten itse huomautitkin, myös vanhana vaimona. Noh, mystinen on tämä pokémon maailma, jossa eläminen olisi mieletön kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, parhaimpia jaksoja! Ens jakso on kyllä kanssa aika muikea, mutta niin surullinen 8(. Ja ole hyvä, kiitos sinulle kommentista!

      Jees, itsekin tykkään tässä Rakettiryhmästä, se on tässä jaksossa juuri oikealla tavalla esillä. Pikachua ei yritetä lainkaan napata ja huumori on tosi freeshiä!
      Ja joo, ei ole ihan logiikan riemuvoitto tuo Gastlyn päivänvalo-juttu, mutta eipä se mitään :D. Olisi tosiaan huikea kokemus elää pokémaailmassa!

      Poista
  2. Oijoi, tämä jakso on kyllä ihan rautaa! ^^ Itseltänikin tipahti leuka, kun kuulin viimeksi telkkarista tuon Brockin bikinijutun, tosin ihan ensimmäisellä kerralla kuin näin tämän jakson (n. 9-vuotinaana) en kyllä edes tiennyt mitä "vähäpukeinen" tarkoittaa. =D Tuo "luuviulu räpätäti" on kyllä niin paras, en voi olla nauramatta sille. X)

    Itse en niinkään Rakettiryhmästä ole ikinä juuri kummemmin välittänyt, mutta James on kyllä niin mahti jätkä joten oli kiva että häntä nähtiin tässä paljonkin. Muuten, se Jamesin löytämä kolikko oli ihan selvästi muokattu jenkkiversiossa Amerikan sentiksi, kun alun perin se oli jeni.

    Minäkin muuten joskus lapsena käytin toisinaan tuota finnijuttua tekosyynä, jos siskoni valvoi liian myöhään ja yritin saada hänet nukkumaan. ;) Ja kun kello oli 11, huutelin ympäriinsä: "Yksitoista! Uniaika!". Minkäs sen tälle Pokémon-faniudelle mahtoi. ^^;

    Tuota noin, mielestäni kyllä jossakin DP-jaksossa oli myös jokin japanilaiseen kulttuuriin liittyvä jakso, en vaan muista mikä, mutta sellaisen kyllä muistan nähneeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Englanniksi tuo Brockin bikini-juttu ei ole lainkaan niin hauska :D. Harmi kun ei ole mitään muistikuvaa siitä, mitä ajattelin tästä jaksosta lapsena!

      James on aivan loisto. Itse asiassa olen aina ollut sitä mieltä, että tuo muokattu jenkkikolikko on paljon hienompi kuin se alkuperäinen jeni :D.
      Musta tuntuu, että lapsena ajattelin tuon kello 11 olevan tosi paljon, kun mulla oli varmaan tuohon aikaan vielä kello 21-22 nukkumaanmenoaika :D.

      Uskon kyllä, mutta sellaiset jaksot ovat vähentyneet ja eivät ehkä niin suurissa määrin perustu täysin japanilaiseen kulttuuriin enää :(.

      Poista
  3. Aah, tämä jakso!! Tää on mulla englanninkielisenä VHS:nä, ja oon siten nähnyt tämän tuhat ja sata kertaa:D Ääniklipit on taas kultaa ja Rakettiryhmä ei koskaan petä! Ilmaiset aaveenkarkoitustarrat... kultaa!!

    Mutta oikeastaan kaikessa hulvattomuudessaan tää oli musta jotenkin tosi pelottava jakso. Pelkäsin eniten tuota aavetta silloin, kun se oli siinä tytön muodossa. Gastlyna ollessaan se olikin jo ihan plääh:D Ja jotenkin taas tunteellista, että neitokainen on muuttunut kiveksi odottaessaan elämänsä rakkautta sodasta *NIISK*

    Mutta jee! Nautin kovasti animemaratonista! Mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomeksi tää on vaan hauskin :D. Juuri nuo aaveenkarkoitustarrat, Jennyn pöytäkirja-jutut ja kaikki :DDDD. James on niin ihana tässä jaksossa!

      Ja oon samaa mieltä, tuo aave on paljon pelottavampi tuona tyttönä ja sitten niinä metsästä tulleina pääkalloaaveina. Nuo pokémonaaveet ovat niin halittavan näköisiä, että hankala pelätä. Tuo neidon tarina on kyllä hieno tässä jaksossa!

      Poista
  4. Oli tämäkin jkso jo painunut lähes unholaan. En muistanut tästä kuin tuon venustoisen ja Gastlyn. Lapsena en tästä jaksosta juurikaan perustanut. En oikein perustanut nyyhky tarinoista. Nykyään ihan kiva jakso, nyt kun alkoi muistelemaan tarkemmin. Vähän erilainen.
    Ihan hauskaa nähdä oikea eläin pokemon sarjassa, melko harvinaista herkkua.
    James pääsi hyvin esiin tässä jaksossa, mikä on toki aina hyvä, koska pidän kaverista, etenkin näissä vanhoissa jaksoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan erilainen jakso kyseessä. Hauskaa kun tässäkään jaksossa ei hirveesti oo minkään sortin pokémonottelua, kun nykyään yhä useammin ainakin jonkin näköinen ottelu nähdään lähes joka jakso.
      James on tosiaan aivan paras, häneltä tulee loistavimmat replat näissä alkupään jaksoissa :D.

      Poista
  5. Ah, kiitos jälleen kerran ihanista ääniklipeistä, on niin nannaa kuunnella noita vanhoja duppeja C:

    Hauska jakso, vaikka se ei ehkä omiin suosikkeihini ehkä kuulukkaan. Misty on kyllä vähän sellanen räpätäti :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kiitos itsellesi kommentista ja lukemisesta ♥ Suomidubit on kultaa~

      On tosiaan räpätäti ja aika usea Pokémon-nainen on laihuudesta päätellen sitä luuviulun luokkaa.

      Poista
  6. Brock on mun idoli. Bikinit.♥
    Kallionhuipun tyttö on kyllä nättimys, muistan tykänneeni tästä kovasti. Ja tuo luuviulu räpätäti -kohta on aivan mainio. Siis onhan Misty ihan nätti, mutta silti tuo kuvaus on jotenkin julman osuva ja siksi niin hulvaton.

    Olet ihan oikeassa siinä, että tämä jakso on mahtava. Juoni on ihan kultaa ja se on oikeasti todella mielenkiintoinen ja omalla tavallaan ”syvä.” Tykkään, tykkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brock on paras.
      Todellakin, tosin aika moneen animetytsyyn sopii tuo "luuviulu"-kohta, haha.

      Tämä jakso on yksi Pokémonin parhaimpia. Hyvä että joku on kanssani samaa mieltä! Aivan ainutlaatuinen.

      Poista
  7. Tämän jakson nähtyäni olin myyty, jo hetimiten se ponnahti suosikkijaksojen kärkeen, haastajaa ei ole löytynyt (masentavaa muuten, että paras jakso löytyi sarjan alkumetreillä...).

    Mutta tarina vain viehätti, kun se pääsi alkuun, kertomukseen naisesta, joka päätti odottaa miestään tulevan takaisin, kului aikaa sitten miten kauan. Ja kutakuinkin 20 vuotta myöhemmin törmäsin kirjaan, jossa tämä taru muuten toistuu: https://www.tammi.fi/kirja/grace-lin/mulan:-miekan-voima/9789520415600

    Tuskinpa kukaan muuttuu kiveksi vaikka miten seisoo kauan kalliolla (joku luokkatoverini kritisoi tuolloin miten Pokémonissa ei ole järkeä). Itse ajattelin, että taruthan saattaa pohjautua tositapahtumiin ja niitä on dramatisoitu ja romantisoitu matkan varrella. On todellakin hyvinkin voinut olemassa ollut nainen, joka oli mennyt vastaan miestään kun oletti tämän aluksen saapuneen. Miestä ei vain kuulunut, ehkä tälle kävi hyvin onnettomasti tai muuten ei voinut tai halunnut palata. Nainen ehkä lopulta tämän ymmärsi, mutta ei voinut silti menettää uskoaan siihen, että rakastettu palaisi ja palannut aina aika ajoin satamaan tullen samasta syystä kuuluisaksi kuin eräs Hachiko-niminen koira. Nainen on lopulta kuollut ja joku on myöhemmin veistänyt patsaan silminnäkijöiden kertomuksen pohjalta ja patsas on alkanut elää omaa tarinaansa.

    Ah Brockia pikku pikku bikini-unelmineen, voi taivas, tähän ei enää tulla koskaan törmäämään! Itseäni nauratti kohtaus silloin ja huvittaa se nytkin, lähinnä siksi, koska tietää, millaisen kohtalon kohtaus saisi nykyään. On todellakin ihme, ettei jenkeissä tätä sensuroitu, kun ne kovin moneen muuhun on Pokémonissa kajonneet.

    Lähtemättömästi jäi mieleen kohta, jossa Joy ripittää Ashille nukkumaanmenon tärkeydestä: äitini näet kuuli sen ja sanoi "Siinäs kuulit!", olihan joskus känää tuosta nukkumaanmenosta :D

    Suuri harmi on kuitenkin, etten mistään ole onnistunut löytämään taustamusiikkia, joka soi jakson loppupuolella, kun juhlaan osallistujat laskevat pikkuveneitä ja Jenny kertoo niiden merkityksen. Edellä mainittu ja sitä seuraava kohtaus, jossa Gastly lupaa neidon haamulle kertoa rakastetulle, että neito jaksaa edelleen odottaa, on upeimpia, herkimpiä ja kauneimpia kohtauksia koko Pokémon-animen, mukaanlukien elokuvat, historiassa.

    Paremmaksi ei voi laittaa, minkäs teet :D

    VastaaPoista
  8. Vaivasikohan Brockia, Jamesia ja muita jätkiä mahdollisesti joku Neidonkallion aaveen syndrooma, vrt. Jerusalem-syndrooma, tähän sopinee myös Stendhalin syndrooma :S

    VastaaPoista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!