Pokémonien kuolema

Otsikossa se tämänpäiväinen suorastaan herttainen aihe sitten tulikin :''''''D. Ei ehkä sovi aivan herkimmille?


Pokémonit kuolevat niin peleissä, animessa kuin mangassakin - siitä ei ole epäilystäkään. Lähes kaikilla pelialueilla on ollut oma hautausmaansa Johtoa lukuunottamatta (kannattaa suunnata sinne, siellä kukaan ei kuole :D), joskin ehkä nykyisin Kalosin Route 10:n hautausmaa on vähän eri juttu, kun suurin osa ei oikein tiennytkään, miksi moiset kivet ovat sinne pystytetty. Klassisimmat ovat tietysti Pokémon Tower Lavender Townissa, ja jostain syystä myös Mt. Pyre Hoennissa on jäänyt mulle tosi vahvasti mieleen. En muuten malta odottaa, että näen just Mt. Pyren OmegaRuby- ja AlphaSapphire-grafiikoilla, uuuuu. Mutta onhan Sinnohissa ja Unovassakin Lost Tower ja Celestial Tower, mutta ne on jotenkin... helpommin unohdettavia?

Koska kyseessä on kumminkin kaiken ikäisille suunnattu sarja, itse peleissä ei tietenkään kuolemaan johtavista syistä puhuta millään tapaa suorasti ja tietenkään omia pokémoneja ei (onneksi) saa pois päiviltä, vaikka kuinka yrittäisi. Mutta oikeastaan aika paljon kuolema-referenssejä on ihan niin animessa, peleissä kuin mangassa. Animessa ehkä se muistettavin on Latiosin kuolema viidennessä pokémonelokuvassa, ja mangassa parhaiten mieleen on jäänyt Pokémon Adventuresista Prycen omistaman Lapras-vauvan kuolleet vanhemmat.

Aihe on kieltämättä kuitenkin aika kiinnostava ja herättää paljon kysymyksiä. Kaikki kamaluudethan kiinnostaa aina. Joten, mihin pokémonit sitten oikein voivat kuolla? Nämä taskuhirviöt kumminkin tappelevat toisiaan vastaan välillä aika raa'ankin näköisesti ja selviävät onnellisesti monestakin tukalasta paikasta, joten mitkä asiat sitten lopulta koituvat niiden kohtaloksi?


Ehkä se kaikkein 'mukavin' vaihtoehto on kuolla vanhuuteen. Pokémonien vanhenemisesta tai elinkaaresta noin yleensä ei ole ihan liikaa informaatiota, mutta todistetusti pokémoneille kertyy ikää. Animessa tämän näkee esim. vauvapokémonien kasvussa (Mayn Eevee-vauva on nykyään ylväs Glaceon ja Squirtle Wartortle), ja yksi hyvin vanha esimerkki suoraan Indigo League-kaudelta on Puka, tuo yksi Pikachu, josta en aikoinani tykännyt yhtään jostain syystä :'D. Pukastahan näkyy oikein kaikki vanhuuden koristeet, naama on vähän  levinnyt ja poskien värit haalistuneet, puhumattakaan silmärypyistä. On aivan päivänselvää, että Puka on jo vanha ukko eikä mikään nuori pikku-Pikachu.

Epäselvää on kuitenkin, millainen elinkaari pokémoneilla kumminkin on. Kuinka vanhoiksi ne otollisissa oloissa elävät? Vaihteleeko se kovasti pokémonlajista toiseen? Legendaariset pokémonit nyt varmaan ovat maallisen elämän yläpuolella ja eivät ikäänny, mutta miten on tavallisten pokémonien laita. Onko esimerkiksi Beedrill lyhytikäisempi kuin vaikkapa Pangoro, eläinmaailmassahan ampiaiset elävät tyypillisesti kuningatarta lukuunottamatta vain vuoden kun taas pandanallet sen 20 vuotta tai enemmänkin eläintarhoissa. Tuon animejakson Pukan elämänkaari näyttää menevän aika käsikädessä kouluttajan Victorin kanssa, jolloin voisi villisti sanoa, että Pikachut elävät joku 70-80 vuotta? Hurjaa :D. No, spekulointiahan vain tämä.

Jotenkin henkilökohtaisesti mua kiinnostaa se, voiko pokémon kuolla rajun pokémon-ottelun seurauksena. Kuvittelisi tietysti, että pokémonit voisivat aiheuttaa todella vakavia vammoja toisilleen otellessaan. Ainakin jaksossa The Punchy Pokémon (Pokémonien nyrkkipyykki) se Hitmonchan-kouluttaja kehoittaa Brockia heittämään pyyhkeen kehään, kun Geodude on saamassa armotonta selkäsaunaa Machopilta - Ashkin toteaa, että ottelu on menossa liian vaaralliseksi. Olisko Geodude voinut haljeta ja kuolla sitten siihen? Kiinnostavaa kyllä, tuossa vasemmalla näkyvän Arbokin nyt olettaisi olevan entinen käärme, mutta noup, kyseinen Kogan Arbok ikään kuin regeneroituu takaisin kuntoon. Ja niin, onhan sitten se Rakettiryhmän tappama Marowakin, joka sekin kuoli väkivalloin.

Myös tietyt Pokédex-entryt sivuavat kiehtovasti kuolemaa. Klassisin on varmasti Charmander, josta sanotaan, että sen hännänpään liekin sammuessa pokémonista tulee vainaja. Oon kuullut vaikka millä mitalla tietysti näitä "yksi Hydro Pump ja bye bye Charmander", mutta jotenkin mun oma teoriani on aina ollut, että se hännänpään liekki on enemmänkin osa jotain sen "sisäistä liekkiä". Eli vaikka sen sammuttaisi, se syttyy uudestaan - ainakin niin kauan kun Charmanderilla riittää jonkin näköisiä hengenvoimia. Tää on vaan mun oma ajatukseni tuosta liekistä :3.
Magical Pokémon Journeyssa
muistellaan kuollutta Charmaneria.
Kuolinsyytä ei kuitenkaan tarkenneta.
Toinen klassinen on Spoink, jonka täytyy hyppimällä pitää sydän lyömässä. Mikäköhän on Spoinkin sydämen lyöntien tahti? Kuinka kauan se voi olla hyppimättä? Ei ihminenkään kuole välittömästi, jos sydän lopettaa lyömisen hetkeksi. Muistaako kukaan muita näitä Pokédex-entryjä? Mulle ei nyt millään tule mieleen muita hyviä, mutta ihan taatusti näitä on vaikka kuinka paljon.

Toinen aivan oma lukunsa on tietysti Pokédex-entryt, joissa kuvaillaan, miten pokémon saalistaa. Kerta Pokémon-maailman eläinkanta on hiukan arvoituksellinen (ja monissa Pokédex-entryissä, kuten Wurmplen tapauksessa, huomautetaan että ne ovat useiden pokémonien saalisruokaa), voidaan olettaa että pokémonit saalistavat aika lailla toisiaan. Yksi kauheimpia on musta Haunterin Silver-pelin Pokédex-entry, jossa sanotaan näin: 'Its tongue is made of gas. If licked, its victim starts shaking constantly until death eventually comes.' Tämä taas tekisi Haunterin Lick-hyökkäyksestä aika karmivaa ajateltavaa... kiva kun olen käyttänyt just sitä aika paljon nyt, kun olen pelannut Rediä uusiksi läpi ja tiimissä on silloin tällöin Haunter kökkimässä :D. Mutta näitähän on vaikka millä mitalla.

Kuten aivan postauksen alussa mainitsinkin, niin yksi mulle hyvin jäänyt pokémonien kuolemaa koskeva juttu on Pokémon Adventuresista Prycen kaksi Laprasia, jotka kuolivat lumivyöryssä (jouduin oikeasti muuten googlettamaan avalanche-sanan, kun ei millään tullut mieleen, että mikä hitto se sana on suomeksi :'D) ja Prycelle jäi käteen nyt orvoksi jäänyt Lapras-vauva. Eli tarpeeksi isot onnettomuudet, jotka aiheuttavat tarpeeksi suuria vammoja, voivat viedä pokémoneilta hengen. Mietin vaan, että ehkä otellessa pokémonit eivät käytä loppujen lopuksi kaikkia voimiaan toisiaan vastaan ja täten eivät vahingoita toisaan liiaksi? Hmm.

Ikääntyminen, pahat vahingot ja onnettomuudet voivat johtaa pokémonin kuolemaan, mutta sitten on taudit. Ainoat varsinaiset taudit, mitä Pokémonissa on mainittu ovat kaiketi flunssa (useaan otteeseen esimerkiksi Pikachun kohdalla) ja PokéRus. Muistuuko kenellekään mieleen mitään muita tauteja, joita olisi mainittu? Melkein olin onnistunut unohtamaan jo BW- ja BW2-pelien champion Alderin ja hänen tarinansa siitä, miten hänen ensimmäinen pokémoninsa Larvesta kuoli sairauteen.


Sairautta ei ikinä peleissä lähdetty sen tarkemmin avaamaan. Mitä nyt vaan vihjailtiin, että tämä Larvesta sairastui hurjan harjoittelun tuoksinnassa. Mun spekulaatiorattaathan lähti heti rullaamaan, kun muistelin Pokémon Chroniclesin Oaknapped!-jaksoa, jossa Rakettiryhmän Cassidy ja Bob... anteeksi, Butch (hehe :D), kidnappaavat Professori Oakin, jotta tämä auttaa Professori Nambaa PokéRusin hyväksikäyttämisessä kokeessaan, jossa hän yrittää saada pokémoneja kehittymään entistäkin nopeammin. Tässä jaksossa sanotaan täysin selvästi, että Namban koe-eläiminä toimineet pokémonit ovat kumminkin kuolleet kokeessa, ja siksi hän tarvitsee Oakin apua. Okei, okei, Nambahan yritti muokata pokémoneille jotain supertautia, mutta jotenkin mulle jäi sellainen olo, että ehkä pokémon voi kuolla PokéRusiin, jos sitä treenaa liikaa? Pokémon Adventures-mangan kuvituksessa PokéRus-pokémonit näyttävät olevan aika näännyksissä. Peleissähän sanotaan, että mitään vaaraa ei ole, mutta mun spekulaatiomyssy sanoo, että ehkä Alderin Larvesta kuoli lopulta PokéRusin ja harjoittelun aiheuttamaan nääntymykseen. Nooh, ken tietää, ken tietää.

Olisikohan siinä ollut nyt kaikki, mitä keksin näin äkkisältään pokémonien kuolemasta höpistä :D. Ehkä joskus toiste voisi tutkailla vähän, millaista afterlife-teoriaa Pokémon-maailmasta löytyy. Ajatuksia, kommentteja?


Living in the Moving Forestin 23-vuotias ylläpitäjä, jolla on aina liikaa hommaa ja liian vähän kahvia.

Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

10 kommenttia:

 1. Tosi hyvä ja kiinnostava kirjoitus minusta ja tuli tosi paljon uutta informaatiota ainakin minulle, kun en ole esimerkiksi piirrettyä tai mangaa seurannut niin ahkerasti enää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeeeeee, kiitos :3. Musta aihe oli ainakin kiinnostava, mutta en sitten tiedä teistä lukijoista, mitä tykkäätte :D.

   Poista
 2. Vau, löysin sun blogis vasta tänään, mikä tosiaan on harmi, koska oot näyttänyt jo kauan kirjottavan kaikkea mielenkiintoista. Koitin tutkiskella mahdollisimman paljon mahdollisimman alusta, mutta jääpähän tulevaisuudeksi luoettavaa pahojen päivien varalla ! d: Mutta tää aihe tosiaan on oikein kiinnostava, koska noita paikkoja kuolleille pokemoneille on, mutta kukaan ei kerro miten se käy toteen. Itse muistan kun pienenä juuri pelkäsin hirveästi, että joku vesityypin pokemon käyttää watergunia tai jotain muuta vesiliikettä sammuttaakseen charmanderin hännänpään liekin, koska pokedex sanoi sen kuolevan siihen :DD Ja mikä nyt nopeesti itelle tulee mieleen niin indigo leguessa siinä kummitustorni jaksossa vai mikä se nyt oli, niin pikachu ja ash kuolevat tai ainakin muuttuvat kummituksiksi ja heräävät sitten eloon tai jotain:DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, tervetuloa lukemaan :3. Tosi kiva, että blogi kumminkin jotenkin löydetään. Pitäisi tässä aktivoitua blogin kanssa, mikä varmaan nyt syksyn mittaan tapahtuu, kun alkuvuosi meni vaihto-opinnoissa ja muussa hässäkässä.
   Aaaww, voin kuvitella ton pelon :D. Tulee mieleen, kun ekaa kertaa oli läpäisemässä liigaa ja joku juippi sanoi, että jos häviän, mun täytyy aloittaa se aivan alusta. Minäpä menin ymmärtämään, että joudun aloittamaan koko pelin aivan alusta ja jalat tutisten marssin liigaan ja pelkäsin, että joku kumminkin tulee ja voittaa mut ja sitten joudun luopumaan pokémoneistani ja aloittamaan pelin alusta :''''D.
   Toi Kummitustorni-jakson on kyllä aika legenda!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen aihe! Ensimmäisessä Pokemon elokuvassahan muistaakseni puhuttiin jostain myrskystä jossa kuoli paljon ihmisiä ja pokemoneja. Ehkä ihan hyvä ettei kuolemalla mässäillä pokemonissa liikaa, mutta siitäkin on hyvä välillä muistuttaa, että sellainenkin on mahdollista.
  Mieleenpainuvimpia itselle ovat etenkin Marowakin väkivaltainen kuolema, joka tuli hienosti esiin Pokemon Originsissa, ja Giovannin surmaamat Magmarit mangassa.
  Pokemonien elinikää olen myös miettinyt monesti. Uskon että pokemonien elinkaari on suht lähellä ihmisen elinikää, ehkäpä pieniä eroja lajista riippuen. Tai ehkä siihen vaikuttaa myös tyypitys.. kenties esimerkiksi kivi ja maa tyypin pokemonit elävät kauemmin, kuin vaikkapa hyönteis pokemonit. Ja kummituspokemonit elävät ikuisesti vai voiko kummitus kuolla... Tästähän saa päänsärkyä! Ja vaikuttaakohan kehittyminen ikääntymiseen milläänlailla... Nyt mietin näitä sitten koko yön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo, ja ekassa elokuvassahan taidettiin myös antaa ymmärtää, että ne muut kouluttajat, jotka lähtivät Mewtwon saarelle, jäivät myrskyn uhreiksi. Tietty siinä leffassa ne tapahtumat lopulta pyyhittiin pois.
   Miksi kummassa en nyt muista Magmarien surmaamista mangassa... :O *heti lukemaan*.
   Kummituspokémonit varmaan ehkä kenties elävät ikuisesti? Aika karu kohtalo, Mun mielestä Neidonkallion aave-jaksossa annettiin ymmärtää, että se Gastly olisi ollut kiertelemässä maailmaa vanhoja legendoja kertoen vuosikaudet. Mutta tiedä sitä sitten. Kamala mysteeri :O

   Poista
 4. Wartortlellahan joissain pokedex-entryissä mainitaan sen voivan elää jopa 10 000 vuotta, siihen aikaan mahtuu jo monta kouluttajaa :D Eikös Greenin/Bluen Raticaten kuolemasta ole jotain spekulaatiota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ton Wartortlen Pokédex-entryn olin kokonaan unohtanut... mitä sitten tapahtuu, jos Wartortle kehittyy Blastoiseksi :D? Ehkä kyseessä on ihmisten oma uskomus, eikä fakta? Noistakin voisi joskus tehdä kirjoituksen, että mitkä jutut Pokédexissä on totta ja mitkä pelkkää huuhaata.
   Ooo, niin joo, mehevä Raticate-teoria. Henkilökohtaisesti oon kyllä sitä mieltä, että Green dumppasi Raticatensa PC:lle. Niin minäkin olisin tehnyt, jos haluaisin olla the very best like no one ever was :D.

   Poista
 5. Olen aina miettinyt että kuinka pitkään pokemonit mahtavat elää. Jotenkin se on kiinnostanut mua jostain syystä ihan hirveästi, samoin kuin yleisesti juuri tämä pokemonien kuolema. Aihe alkoi kiinnostamaan silloin kun näin sen yhden Johto-kauden jakson, jossa oli sellainen parrakas tosi vanha Noctowl.

  Tosi kiinnostava aihe! Kiva että kirjoitit tästä - sain tietää etten ole ainoa joka tällaista pohtii. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy katsastaa tuo parrakas Noctowl jossain kohtaa, kuulostaa hauskalta :D. Musta tuntuu, että tästä kirjoitusta jäi nyt vaikka kuinka paljon kaikkia jännittäviä pointteja käymättä läpi.

   Mutta joo, tällaisia on kiva pohtia :D.

   Poista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!