Cubonen tarina (EV-koulutus niille, joita ei kiinnosta pätkääkään) - osa I

Huomio! Tämä ei ole mikään konkareiden opas, vaan tarkoitettu puhtaasti sellaisille pelaajille, joita asia ei kiinnosta tuon taivaallistakaan. Tämä on "opas", jossa on aiheeseen annettu vähän niin kuin uusi näkökulma, jonka myötä Kalle-Kasuaaliakin saattaa ehkä kiinnostaa. Lisäksi tää on kirjoittettu 6. generaatiota silmällä pitäen. Jotain pikkuseikkoja lukuun ottamatta, sama periaate toimii kuitenkin 4. ja 5. generaatiossa. Lisäksi tämä käsittelee pelkästään EV-koulutusta. Kaikki muut kilpailulliseen pokémoniin liittyvät perusasiat tulevat joskus tulevaisuudessa, kenties :D.

Me aloitammekin tänään tarinalla, myöhemmin on luvassa hyvin löyhää termijumppaa. Mutta tarina on aina hyvä olla olemassa.


Tässä on tämänpäiväinen sankarimme, vastikään pyydystämäsi Cubone. Cubone on vasta vauva, mutta haluaa kostaa Team Rocketille äitinsä murhan. Sinä empaattisena kouluttajana haluat totta kai auttaa Cubone-reppanaa parhaasi mukaan, mutta satut tietämään, että Team Rocket on aika paha vastus niin pienelle pokémonille kuin Cubonelle.

On siis tehtävä asialle jotain, sillä näillä eväillä olisi ihan sulaa hulluutta lähteä haastamaan pätevä vastustaja. On aloitettava koulutus.Olet siis juuri asettumassa otollisen oloiselle ruohikko-alueelle tavoitteenasi etsiä villejä pokémoneja ja kehittää Cuboneasi uusille leveleille. Juoksentelette nurmikolla kahdestaan hetken aikaa ja vihdoin kumma Oddish pelmahtaa paikalle. Juuri kun olette pääsemässä kunnon ottelun tuiskeeseen, ryntää paikalle tummanviolettiin viittaan sonnustautunut vanha mummonkäppänä huutaen: 'Seis, sinä hölmö kouluttaja!'
Sinä ja Cubone jäätte pöllämystyneinä tuijottamaan vanhaa eukkoa, kun taas Oddish kokee tilaisuutensa koettaneen ja luikkii pakoon.


'Mitä kummaa tämä nyt on olevinaan?!' tiuskaiset mummelilta yrmeänä ja Cubonesi heiluttaa luunuijaansa varsin vihaisesti. Mummeli ei kuitenkaan moisista välitä.
'Minä tiedän, mitä Team Rocket on tehnyt Cubonen äidille. Tällä menolla ette voi ikinä kostaa!'
Sinua tietysti alkaa suututtaa mummon julkea käytös, eukko kuitenkin jatkaa tästä välittämättä monologiaan:
'Kokemuspisteiden lisäksi on tärkeää, että pokémonisi oppii jotakin. Ei tällainen tyhjänpäiväinen Oddishien hakkaaminen auta mitään, aivan aivotonta touhua sanon minä! Mitä Cubone voisi muka oppia ottelemalla Oddishia vastaan?' mummeli pudisteli päätään sinun yksinkertaisuudellesi. 'Ottele jotakuta vastaan, jolta pokémonisi voi oppia taitoja, joista se voi hyötyä myöhemmin!'

Tämän sanottuaan vanha kääkkä pyrhälsi tiehensä, jättäen sinut ja Cubonen seisomaan keskelle ruohikkoa yhtenä suurena kysymysmerkkinä. Lopulta päätätte lähteä kotiin, ehtiihän sitä myöhemminkin.

Yöllä et saa unta, vaan vanhan käppänän puheet pyörivät mielessäsi. Lopulta kun saat kiinni unen päästä, näet epämiellyttävää painajaista siitä, miten Cubonesi yrityksistä huolimatta ei onnistu tuottamaan Team Rocketin Ekansille yhtään vahinkoa, vaikka tuo kuinka löisi luunuijallaan.
Seuraavana aamuna aloitatte taas koulutuksen Cubonen kanssa.
'Meidän on pakko saada sinusta voimakkaampi! Iskusi ovat liian heikkoja tällä hetkellä, sinun täytyy oppia hyökkäämään voimakkaammin', selität Cubonellesi. Kuljeskelette ruohikossa aikanne pohtien, miten tuota hyökkäystä nyt voisi parantaa, kun näette tuonnempana Machopin harjoittelemassa.
'Onpas se voimakkaan näköinen,' pohdit mielessäsi. 'Noilla muskeleilla kyllä antaa selkäsaunan kenelle vain.'

Ja samassa muistat mummelin eiliset puheet oppimisesta. Jos haluan parantaa Cuboneni hyökkäysvoimaa, olisi viisainta otteluttaa sitä vain pokémonien kanssa, joilla on kovasti hyökkäysvoimaa ja joilta Cubone voi oppia jotain samalla, kun keräämme kokemuspisteitä.


Päätät tehdä pienen kokeilun ja ottelet rutkasti pelkästään Machopeja vastaan siinä toivossa, että Cubonesi oppisi kunnon hyökkäysvoiman salat noilta muskeleiden peittämiltä pokémoneilta.

Viikon koulutuksen jälkeen Cubonesi kehittyy Marowakiksi. Tuntuu, ettei kukaan vastustajasi kestä kauaa Marowakisi nuijintaa. Ehkä on aika kokeilla jotain muuta, tuumit, sillä ainut asia, mikä on toden teolla seissyt sinun ja Marowakin otteluiden tiellä on se, että välillä Marowakisi pökertyy turhan helposti vastustajan hyökkäyksistä. Mietit pääsi puhki vastustajia, jotka ovat kestäneet yllättävän hyvin Marowakisi tekemät hyökkäykset, kunnes mieleesi muistuu se Graveler-lauma, jonka kohtasit pari yötä sitten. Ne möhkäleet olivat ottaneet selkäänsä jo vaikka kuinka monta lyöntiä, mutta tuntuivat silti vaan jatkavan ottelua. Ehkä pokémonisi voisi oppia heiltä kestävyyttä?

---------------------------------------------------

EV:t (Effort Value) ovat pisteitä, joita pokémonisi kerää otteluista pokémoneja vastaan - olit sitten tietoinen asiasta tai et. EV-koulutus taas tarkoittaa sitä, että olet tietoinen asiasta ja sinulla on jonkinlainen ajatus siitä, mitä oikein olet tekemässä.


 • Jokaisella pokémon-lajilla on määrätty effort value-piste (HP, Attack, Defense, Sp. Attack, Sp. Defense, Speed), jonka oma pokémonisi sitten saa itselleen kukistaessaan tuon kyseisen pokémonin. Pisteitä keräämällä voit vahvistaa sitten oman pokémonisi statseja. Neljä samaa Effort Value-pistettä keräämällä saat +1 boostin kyseiseen statsiin.
 • Kuten Cubonen tarina osoittaa, perusajatus on ihan älyttömän simppeli ja täysin looginen. Pokémon ikään kuin oppii toisilta pokémoneilta. Machopin tapaisesta muskelimasasta, jolla nyrkki heiluu, saa pokémonisi voittaessaan Attack-pisteen. Kun olet piessyt neljä Machopia, ja kerännyt siis neljä Attack Effort Value-pistettä, Cubonesi Attack saa +1 boostin.
 • Tukevan kivimöhkäleen voi kuvitella sen sijaan olevan aika kestävää tekoa - jolloin pokémonisi saa siis Defense-pisteen Gravelerin lyötyään. Totta puhuen, pokémonisi saa Gravelerista kaksi defense-pistettä, sillä kyseessä on kehittyneempi pokémon. Koska Gravelerista saakin kaksi pistettä yhden sijaan, kahden Gravelerin jälkeen saat taas +1 boostin, mutta tällä kertaa Defenseen.
 • Aika usein, joskin ei nyt ihan aina, voi pokémonin antaman Effort Value-pisteen päätellä (etenkin, jos tuntee pokémonlajien vahvuudet noin muutenkin). Varmasti kaikki pikkuisella aivojumpalla pystyy päättelemään, että Rapidashin vahvuus on sen nopeudessa. Kerta pokémon on niin hyvä Speedissä, sen kukistamisesta saa lopulta Speed-pisteitä omalle pokémonille. Tietysti jos haluaa alka piestä pieniä lapsia Wi-Fin random battleissa oikein kunnolla, on syytä oikeasti tietää, miten EV-kouluttaa se oma pokémon, eikä vain arvailla :). Bulbapediasta jokaisen pokémonin omalla sivulla löytyy perustietolaatikosta myös tietoa, millainen EV-pistejakauma pokémonilla on; eli kuinka monta pistettä pokémon antaa kukistettuaan ja mihinkä statsiin. 

Jokainen pokémon voi kerätä Effort Value-pisteitä, ja näin parantaa statseja, vain rajallisen määrän. Vähän sama logiikkahan on oikeassa maailmassa, tuskin kukaan pystyy kaikkea oppimaan täydellisesti, vaan joskus on vähän valittava, että mitä haluaa oppia :D.


 • Effort Value-pisteitä pystyy keräämään kaiken kaikkiaan 510 kappaletta.
 • Yhteen statsiin (HP, Attack, Defense, Sp. Attack, Sp. Defense ja Speed) voi kerätä aivan maksimissaan yhteensä 252 Effort Value-pistettä. Jos muistatte mitä selitin aiemmin, niin neljästä Effort Value-pisteestä saa +1 pisteen  boostin statsiin. Tämä tarkoittaa siis, että pokémonin statsia voi parantaa yhteensä 63 pisteen verran (252 EV-pistettä jaettuna neljällä = 63).
 • Otetaan esimerkiksi tarinan Cubone, joka mäiski kumoon yhteensä 252 kappaletta Machopeja ja tienasi näin itselleen Attack-voimaa. Leikitään, että Cubonen Attack olisi ennen koulutusta ollut vaikkapa 100. Nyt koulutuksen jälkeen, se onkin 163, mikä on aika huima parannus, kuten näette.
 • Kerta Effort Value-pisteitä on yhteensä 510 ja yhden statsin maksimoimiseen kuluu 252 pistettä, tarkoittaa se sitä, että yksi pokémon voi maksimoida itselleen kaksi eri statsia. Cubonen tapauksessa esimerkiksi Attack ja Defense. Lisäksi sinulle jää yhteensä hassut 6 pistettä käytettäväksi johonkin muuhun, joka riittää yhden statsin nostamiseen yhdellä pisteellä.
 • Näin ei ole tokikaan pakko toimia, pokémonisi statseja ei tarvitse EV-koulutuksella maksimoida. Voit jakaa 510 pistettä miten vain ikinä haluat eri statseille tasaisemmin. Esimerkiksi jos omistat Klefkin, voisit jakaa ne vaikkapa tällä tavalla: 252 HP Effort Value-pistettä (maksimi +63 boosti Klefkin HP:seen), 128 Defense Effort Value-pistettä (saat +32 boostin Defenseen) ja 128 Sp. Defense Effort Value-pistettä (myöskin +32 boosti Sp Defenseen).

Ideana on vain loppujen lopuksi saada pokémonistasi mahdollisimman voimakas tapaus. Maksimoida sen potentiaali, voisi sanoa. Huomaa, että EV-koulutuksen voi kunnolla aloittaa pokémonille, joka ei ole otellut ottelun ottelua, koska otteluista pokémonisi kerää aina sen EV-pisteen itselleen. On tapoja, joilla pystyt resetoimaan pokémonisi EV-pistesaaliin, esimerkiksi erinäiset Berryt ja helpoin on varmaan Super Trainingissa hakata Reset-nyrkkeilysäkkiä, joka nollaa koko EV-potin. Super Training XY-peleissä on siis juuri sitä EV-koulutusta. Siinä tosin ei varsinaisesti otella pokémoneja vastaan, vaan suoritetaan niitä Super Training Regimensejä, jotka antavat pokémonillesi EV-pisteitä.

----

Mihin tämä kaikki siis oikeastaan johtaa?

No ei varsinaisesti mihinkään. Fakta on, että jos haluaa pelata kilpailullisesti, niin näihin juttuihin täytyy perehtyä. Mutta tavalliseen pelaamiseen tämä ei vaikuta mitenkään... vai vaikuttaako? Henkilökohtaisesti olen innostuneempi EV-kouluttamaan pokémonini ingamessa enkä ole lainkaan niin sanotun level-grindaamisen ystävä. Pokémon-peleistä on tullut meikäläiselle, etenkin pelien alussa, mielenkiintoisempia, kun vastustaja heittää otteluun Inkayn ja saan pohtia, minkä EV-pisteen kyseisestä pokémonista saa ja kumpi kannattaisi laittaa otteluun, Chespinin vai Bulbasaurin (vastaus tähän olisi Chespin, koska Inkay antaa kukistettuaan Attack Effort Value-pisteen ja Chespin on enemmän fyysinen hyökkääjä, joka tarvitsee Attackia, toisin kuin spesiaali-hyökkääjä Bulbasaur). En tietenkään ingame-pelaamisessa ole turhan tarkka. Elämäni ei tosiaan kaadu siihen, jos Bulbasaurini nyt olisi voittanut sen Inkayn, mutta pyrin kumminkin pitämään pelien alussa EV-koulutuksen mielessä. EV-koulutus tuo itse tavalliseen pelaamiseenkin enemmän sisältöä. Mutta tää on vain mun oma mielipide.

Oma tarinani EV-koulutuksen parissa tapahtui itse asiassa vähän tuon Cubonen tarinan mukaisesti. Pitkään aikaan en ollut tietoinen varsinaisista numeroista tai semmoisista - eräässä Pokémon-lehdessä vaan mystisesti vihjailtiin, että tietynlaisia pokémoneja vastaan ottelemalla voi vahvistaa tiettyjä statseja. Harmittaa, että lehteä mulla ei ole enää tallella. Joka tapauksessa, lehden vihjeen mukaan aikoinaan Goldissani aloin puolittain tietämättäni EV-kouluttaa uutta Hitmontopia, koska mulla oli haaste kaveripojan kanssa, että ottelisimme seuraavana päivänä ja testaisimme, kumman pokémon, minun Hitmontop vai hänen Hitmonleensä, olisi parempi. Hän level grindasi Hitmonleensä 50-tasoiseksi, meikän Hitmontop oli vain tasolla 31. Voitin kuitenkin. Vasta 3. generaatiossa tulin todella tietoiseksi, että mitä nämä kaikki EV-hässäkät oikeastaan ovat.

Lisää sepitystä aiheesta jonain päivänä. Pääsanomani kuitenkin tuli sanottua.


Living in the Moving Forestin 23-vuotias ylläpitäjä, jolla on aina liikaa hommaa ja liian vähän kahvia.

Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

13 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Pari pientä pilkunviilausta minun suunnaltani, mutta kokonaisuutena oikein toimiva paketti!

  Pilkunviilaukset: Effort Value on Effort Pointsien muodostama kokonaisarvo, eli tämä 510 jaettuna eri statseille ja niiden antama pisteboost (+0 - +63), mutta sillä ei hirvittävästi väliä ole.

  Toinen asia jonka olisi voinut mainita että se, millaisen EP:n pokémon antaa, perustuu pokémonin korkeimpaan basestatsiin. Määrä perustuu YLEENSÄ kehitysmuotoon kuten mainitsitsitkin. Kuten sanoit, sen voi aika usein päätellä mitä pointseja mikäkin poké antaa, mutta pelissä on todella paljon epäloogisia EP-valintoja, joten basestatsijuttu on hyvä tietää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no tuo base-statsjutun olisi tosiaan voinut mainita huomattavasti paremmin, sen sijaan koetin jäädä yksinkertaistamaan asiaa ehkä vähän liikaa tuossa Dodrio-esimerkissä :D.

   Joo, pieni moka tuossa Effort Value/Effort Points-termeissä. Kamalaa, kun koettaa pitää blogia mahdollisimman suomenkielisenä pitäen kumminkin kansainväliset termit mukana samaan aikaan, ja sitten on näitä rumannäköisiä hirviöitä kuten Effort Points-piste tai muuta vastaavaa :D. Kiitos kommentista Kim!

   Poista
 2. Tunnen itseni ihan umpityhmäksi kun en ole koskaan tiennyt tällaisesta mitään! En ole koskaan tiennyt että tietyn Pokemonin heittäminen tiettyä vastustajaa vastaan voi antaa Pokelleni tuollaisia pisteitä, ja nostaa näin sen statseja. :O Tyhmä minä! *facepalm*

  Mutta vaikka sainkin tietää tästä, niin tuskin hyödynnän tietoa mitenkään... Vaan jatkan ottelemista ihan normaaliin tapaan. Kiva kuitenkin että mainitsit EV-koulutuksesta täällä, muuten en olisi varmaan ikinä tajunnut että sellaista on olemassa! En kyllä selvästi ole mikään Pokemon-ekspertti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näääh, peleissä EV-koulutuksesta (tai muista tällaisista asioista), ei juuri hiiskuta, joten eihän näistä välttämättä voikaan tietää mitään :). Ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan oppia, eikös niin? Ja eihän tässä kukaan mikään suuri Pokémon-ekspertti ole, mutta kaikkien meidän haaveena on tietysti Pokémon-mestaruus! Ashkin tavoitellut sitä haavetta... joku 15 vuotta telkkarissa :D. Vielä taitaa olla mestaruus kaukana, hahaha.

   Poista
 3. Tässä oli kyllä minusta lähes täydellisesti selitetty tämä! :) ymmärtää asiasta tietämätönkin hyvin. Mahtava teksti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :D! Tulipas nyt hyvä mieli :). Pelkäsin että saivartelin liikaa tai liian vähän ja olin aika epävarma koko jutun kirjoittamisesta.

   Poista
 4. Joskus nuorempana mulla oli semmonen mentaliteetti että ottelutin omia hirviöitä sellaisia tyypityksiä vastaan, joille omat olivat heikkoja. Oletin sen jotenkin vahvistavan niitä :'D

  Mitä sitten jos EV-koulutat jotain Poksua ja ruohikosta hyppää vastaan sellanen otus, jolta saisit väärän EV:n, etkä pääsisi karkuun? Tuo XY:n tsydeemi oli ihan hyvä yritys, mutta en itse ainakaan jaksa noita minipelejä pelailla että saan haluamani EV:t täyteen ennen kuin rupeen käyttää Pokemonia '3'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut aika lähellähän oot käynyt tuota EV-kouluttamisen perusajatusta :D! Tai no lähellä ja lähellä, mutta siis kumminkin kouluttanut pokéja jotenkin erikoisesti, vaikka ei siitä hyötyä sitten loppujen lopuksi ollutkaan. Musta tuntuu muuten, et oon joskus lapsena tehnyt saman tempun :D.

   Sehän tossa EV-koulutuksessa on vähän ärsyttävää, että et oikeastaan saisi otella yhtäkään niin sanottua väärää otusta vastaan. Eli käytännössä karata täytyy, vaikka väkisin D:.

   Poista
 5. Olen EV-loulutuksesta tiennyt jo kauan ja joskus on haluttu itsekin kokeilla, mutta sitten on iskenyt joko laikuus tai sitten unohdus. Ehkä vosin tehdä sitä joskus, vaikken nyt niin välttämättä haluisin otella kilpailullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tota kannattaa aina kokeilla, jos ei muuta :). Muistan, kun ekan kerran EV-koulutin pokémonia, jonka olin pyydystänyt vähän isommalla levelillä, niin oli hienoa nähdä kuin level up:n yhteydessä sen Attack nousi +13 pisteellä ylös :D (yleensä kun noi statsit tuppaa nousemaan yhdellä levelillä vain +1-3 pistettä).

   Poista
 6. Hyvin oot kertonut EV-koulutuksesta!
  Välttämättä pienellä aivojumpalla ei pysty oikeen päättelemään mitä EV:tä saa mistäkin Pokesta. Esimerkiksi Dodriosta saa attackia eikä speediä. Mandibuzzista saa Special Attackia, vaikka sen Sp. At. Stat on sen huonoin. Chatotista saa attackia. Järkevyyttä tässä ei oikein ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta Mandibuzzista en tiennytkään, aika jännä tapaus. Kuitenkin aika usein ainakin ite oon onnistunu päättelemään noista perusruohikkopokémoneista, että mitä niistä saa :). Mutta tietty oikeasti kannattaa aina tarkistaa. Ite nykyään kumminkin käytän lähinnä Super Trainingia, nopeampaa sillä tavalla.

   Poista
 7. Hei kiitoksia mahtavasta selvennyksestä! Lähetin tämän linkin muutamalle muullekin kaltaiselleni "wanhalle pokemonkouluttajalle", jotka eivät tuota ev koulutusta oikein olleet myöskään ymmärtäneet. Tämä auttoi todella paljon ja voinkin sitten huomenna uudessa saphiressa aloittaa heti uudenaikaisen koulutuksen. ;)

  Yksi asia minua jäi vaivaamaan, nimittäin mistä pokemonista/neista saa Sp.Defenceä?
  Tosiaan aika hyvin pystyy päättelemään, mutta kummallisiakin poikkeuksia on.
  Keksin itse myös muutaman hyvän "lihaskimppujen" ja "muskelimasojen" lisäksi. :D

  VastaaPoista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!