Keinotekoiset Pokémonit II: Golett ja Golurk

"These Pokémon are thought to have been created by the science of an ancient and mysterious civilization." - Golettin Pokédex-entry (White)
"It is said that Golurk were ordered to protect people and Pokémon by the ancient people who made them." - Golurkin Pokédex-entry (White)


Pokémon Black ja White-pelien myötä ensimmäisen ihmistekoisen pokémonin tittelin ovat ansainneet Golett ja Golurk. Ennenhän Porygon-kehityskaarta pidettiin ihka ensimmäisenä keinotekoisesti valmistettuna pokémonina. No, nykyteknologian mittapuissa Porygon on edelleen sitä. Kuten Pokédex-entryissä selviääkin, niin Golett ja Golurk ovat muinaisen ja hyvin salaperäisen sivilisaation valmistamia suojelijapokémoneja. Tämä herättääkin hirveästi kaikkia mielenkiintoisia kysymyksiä ja spekulaatioita!

Goletteja voi tavata BW:ssä ainoastaan Dragonspiral Towerissa, eikä varmaan ole sattumaa, että kyseinen rakennus on Unovan vanhin maamerkki? Voidaan olettaa, että Golettin ja Golurkin suojelusta kaivannut sivilisaatio asusteli Dragonspiral Towerin liepeillä, kenties nykyisen Icirrus Cityn paikkeilla. Unovassa uskotaan, että Dragonspiral Towerissa legendaariset pokémonit ovat luotu ja siellä ne uinuvat. Tämähän pitääkin paikkansa, sillä pelistä riippuen joko Reshiramin tai Zekromin voi löytää tornista majailemasta. Mutta kiinnostutaanpas enemmän tuosta, että Dragonspiral Towerissa legendaariset pokémonit ovat luotu. Vaikka legendaariset pokémonit eivät ole ihmisten luomia (paria poikkeusta lukuunottamatta), niin ehkä tämä muinainen sivilisaatio sai jotain selville Dragonspiral Towerin salaisuudesta ja mahdollisuudesta luoda legendaarisia pokémoneja siellä. He eivät ehkä luoneet legendaarista pokémonia, mutta suojelijan itselleen kumminkin?
Mielenkiintoisen lisän tuo myös Sigilyph, joka sekin on Unovan Desert Resortilla sijainneen muinaisen kaupungin suojelija. Sigilyph on tyypiltään Psychic/Flying-pokémon ja on siis heikoilla Ground/Ghost-tyypin Golettia ja Golurkia vastaan. Olivatkohan kaupungit sodassa? Tosin nämä alueet kyllä sijaitsevat aika pitkän matkan päässä toisistaan.

Nämä isot pokémonmöhkäleet perustuvat golem-nimiseen, alunperin juutalaisesta tarustosta peräisin olevaan, maasta tai savesta valettuun olentoon, joka on herätetty eloon. Golett ja Golurk noudattavat vanhan taruston linjaa uskollisesti ja ovatkin tyypitykseltään maa-tyyppiä. Joidenkin tarujen mukaan golemin otsaan on kirjoitettu sana "emet" (totuus), joka on saanut olennon heräämään henkiin ja jos e-kirjaimen pyyhkii pois otsasta, olento kuolee, sillä jäljelle jää vain sama "met" (kuolema). Toiset tarut taas kertovat, että emet-sanan sisältävän pergamenttikäärön laittaminen golemin suuhun herättää olennon henkiin.
Golettilla ja Golurkilla ei ole kääröä suussa tai kirjoitusta otsassaan, vaan niiden sisällä palaa voimakas energia, jonkinnäköinen tuli, mikä saa ne liikkumaan. Tuo sama tuli on myös syy siihen, miten noinkin valtava pönttö kuin Golurk, oppii lentämään. Se pystyy muodostamaan itsestään raketin, joka ampaisee ilmaan tulen voimalla.


Viittaukset juutalaisten golem-olentoon eivät lopu tähän. Kuuluisin golem-taru nimittäin kertoo erään rabbin herättäneen golemin henkiin suojelemaan synagogaa. Eräänä sapattina kumminkin tuo golem alkoi riehua ja tuhota ympäristöään holtittomasti. Tähän käytökseen viittaa selkeästi Golurkin Pokédex-entry, jossa kerrotaan, että jos sen keskivartalossa oleva sinetti poistetaan, Golurkin sisäiset energia varat purkautuvat ulos täysin holtittomasti. Golemien lisäksi Golett ja Golurk ovat saaneet inspiraatiota mitä ilmeisimmin perinteisistä japanilaisista mecha-roboteista.

Golem-sana tarkoittaa eräillä kielillä epätäydellistä, joka tarkoittaa uskonnollisissa merkityksissä tietysti sitä, että ihmisen luomana olentona siltä puuttuu jotain, mitä Jumalan luomuksilla on (oma tahto). Päteeköhän tämä Golettiin ja Golurkiin? Voihan tosin olla, että aikojen saatossa niillekin on kasvanut omia tunteita ja ajatuksia, aivan kuten Porygon2:lle, joka kykeni oppimaan itse uusia tuntemuksia.

Tiestittekö muuten, että Golurk osaa muuntaa itsensä kanuunaksi, jolla ampua vastustajia? Miten upeaa :D.

Löydä Golurk :D.

Golettin ja Golurkin kummitus-tyyppi tuo peliin kyllä omia pelottavia teorioita... Kummitus- ja pimeyspokémoneilla on usein aika hurjat taustat (Chandelure syö sieluja, Mismagius luo kohteitaan kiduttavia hallusinaatioita), joten mitäköhän kamalaa Golettiin ja Golurkiin kätkeytyy? Vaikea sanoa. Ehkä noiden sisällä palaa ihmisen sielu, joka on teljetty tuollaiseen valtavaan panssariin? Hrr.


Living in the Moving Forestin 23-vuotias ylläpitäjä, jolla on aina liikaa hommaa ja liian vähän kahvia.

Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

4 kommenttia:

  1. Ai että pidän näistä pokemoneista joilla on kunnon tarina. Golettia olen kokeillut yhdessä tiimissäkin, mutta päätin sitten luopua siitä.

    Ulkonäöllisesti minua häiritsee aivan suunnattomasti tuo toinen silmä (oletan että nuo on sen silmät) joka on tuollainen kulmikas, kun toinen on suora. Argh! Muuten ihan hauska ilmestys, varsinkin Golurk.

    Olisi tosi kiva saada joku pokemon peli joka sijoittuu kauas menneisyyteen. Tai joku jossa seikkailtaisiin ajan halki ja tavattaisiin fossiileja luonnossa ja kadonneita sivilisaatioita pokemoneineen.
    Mielenkiintoinen ajatus tuo että kaupungit olisivat olleet keskenään sodassa. Välimatka ei oikestaan ole este, jos nyt mietitään vaikka Aleksanteri Suuren retkiä, ta Tshingis Khanin valtakuntaa, ja osasivathan Sigilyph ja Golurk lentää... hmmm.

    Ilman vangittua sieluakin noissa pokemoneissa on minusta jotain pelottavaa. Ei nyt ehkä mitään vertahyytävää, mutta salaperäinen menneisyys luo oman tuntunsa näiden kanssa puuhailuun.

    Hyvää tekstiä jälleen kerran :)

    Ja asiasta uuniperunaan; aloin miettiä mitä "ihka" tarkoittaa. Kukahan on ihka ensimmäisenä sanonut ihka ensimmäinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin palan halusta kokeilla Golurkia! Nyt Whiten ja Blackin tiimiin se ei mahtunut (koska Chandelure, Jellicent ja Cofagrigus edustavat jo Unovan mahtavia kummituksia), mutta ehkä sitten BW2:ssa!

      Noista silmistä tulee mieleen tetris-palikat :D.

      Mäkin haaveilen kauas menneisyyteen sijoittuvasta pelistä. Itse asiassa suunnittelin tekeväni sellaisen omaksi ilokseni, mutta se projekti oli mun taidoille aivan liian suuritöinen ja vaativa. Tarina oli kumminkin jo keksitty tuohon, joten ehkä vielä joskus toteutan aikeeni :D.
      Tuo on kyllä totta, että tuskin välimatkat niin hirveästi tässä merkitsevät. Sigilyphkin on jotenkin pelottava pokémon, btw...

      Onhan tuo koko golem-tarusto aika salaperäistä, mystistä ja jännittävää. Muutenkin ajatus, että joku hyvin salaperäinen ja erikoinen heimo on rakennuttanut nämä pokémonit... sounds so interesting! Olisi hauskaa, jos joskus julkaisisivat jonkun kirjan, johon olisi koottu oikein sivukaupalla jotain tällaista Pokémon-maailman historiaa. Toisaalta siinä voisi mennä aika äkkiä omien spekulaatioiden ja mielikuvituksen hauskuus pois.

      Tuo ihka on kyllä outo sana :D.

      Poista
  2. Pidän kovasti siitä, miten syvälle jaksat _oikeasti_ kaivautua etsiessäsi tietoa ja historiaa liittyen Pokémoneihin tai niiden esikuviin/inspiraatioihin. Tämäkin teksti valaisi kummasti sitä, mitä Golett/Golurk oikein olevat ja mihin ne perustuvat! Mahtavaa on myös spekulaatiosi, joka rikastuttaa omaa Pokémon-maailman tuntemustanikin kummasti - noin voisi todella olla käynyt! Jee, mahtavaa!

    Haha, tuo kuva Pikachusta ja Golurkista on jotenkin huvittava ja kuvateksti kruunaa kaiken:D Vaikka kuvan Golurk ei varmaankaan yritä oikeasti piiloutua, niin silti siitä tulee se kuva ja sen varovainen puhekupla on piste i:n päälle, tyyliin "ei se varmaan tunnista mua, kun olen tämän näköinen...". Kaikenlaista sitä mielessä pyörii.

    Pitäisi kokeilla Golurkia joskus kunnolla jossain tiimissä! En kyllä ole täysin ihastunut sen ulkomuotoon, mutta eipäs se olekaan kaikki kaikessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D! Välillä (esim. tämän kirjoituksen aikana) tulee kyllä sellainen olo, että selittää vain itsestään selvyyksiä tai ihan tylsiä juttuja. Ja joo, kaikki toisten pohtima spekulaatio on aina yhtä mahtavaa, kun siitä saa itsekin loistavia ideoita.

      Hahaha :D. Itsekin katsoin tuota PokéPark-videota vähän kummissani, kun näin tuon Golurkin siinä ensimmäistä kertaa :D. Noita PokéPark-videoita katsellessa tulee kyllä kauhee hinku hankkia tuo uusin peli itselle... mutta nääh, ei viitsisi maksaa niin hirveästi, etenkin jos peli on yhtä helppo kuin edeltäjänsä.

      Poista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!