Luukku XIII: Pokémon-fanisivut & pala nostalgiaa II

Toissapäivänä saatiin pala nostalgiaa, kun Avri muisteli Goldin ja Silverin loistokasta aikaa. Tänään jatkamme nostalgia-teemalla, sillä ajattelin muistella vähän Pokémon-fanisivuja, jotka ovat jääneet vuosien varrella mieleen ja kenties jopa vaikuttanut faniuteeni jollain lailla. Yritän keskittyä pääosin suomalaisiin fanisivuihin, joista monet ovat jo harmi kyllä kuolleet, joten en tiedä onko mikään näistä juurikaan tuttu kellekään... mutta ehkä onkin!

Olen häikäilettömästi hyödyntänyt tutkimukseeni sellaista hienoa välinettä kuin Wayback Machine, jolla pystyy siis etsimään nettisivuja vuosienkin takaa olettaen, että niistä on jäänyt joku tallenne välimuistiin. Tai jotain sinnepäin, en mä ymmärrä tekniikkaa! Mutta kätevä ja hauska se on silti :D


Ensikosketukseni Pokémoniin Internetissä (ja varmaan Internetiin noin yleensäkin) tapahtui varmaan siinä heti 2000-luvun alkupuolella kun kotiimme saatiin oikein hieno tietokone yleiseen käyttöön, sekä netti tietenkin. Meni varmaankin 01-02 vuosille ennen kuin sitä alkoi oikeasti käyttämään, ja tuolloin muistan eksyneeni ensimmäiselle koskaan näkemälleni suomalaiselle Pokémon-fanisivulle: Raichu-Saanan Sivuille. Oikeastaan en eksynyt sinne vahingossa, vaan luotettava ja ah-niin-paras Lasten Planeetta piti sisällään paljon lukijoiden sisältöä, ja Raichu-Saana mainostikin sivuaan jollakin lehden palstalla. Raichu-Saanan Sivut on ehdottomasti se sivu, jonka avulla pääsin uppoutumaan Pokémonin suomalaiseen fanimaailmaan, ja osaltaan se myös inspiroi minua myöhemmin perustamaan omatkin sivut. Wayback Machinella RSS:n vuoden 2003 versioita pystyy selaamaan, mutta sisältö ei näy kunnolla. Ohessa siis kuva sivuista vuonna 2009 - muistuuko tämä kenenkään mieleen? Tai onko Raichu-Saanan Sivut yleensäkään tuttu kellekään? Sivuhan on nykyisinkin pystyssä ja löytyy osoitteessa www.voltti.org. Wayback Machinella etsin sivua osoitteella www.rss.cjb.net - alkuperäistä Geocitiesin osoitetta en millään muista.



Muistaakos kukaan Vesi-Pokémon Palatsia? Entäs Tie Johtoon-sivua? Nämä kaksi sivua ovat myös olleet merkittävä osa pienen Munchyn Pokémon-fanikehitystä. Oli jotenkin ihmeellistä ja hienoa, että yhdeltä sivulta löytyi kaikenlaista jännittävää, mielenkiintoista ja informatiivista Pokémon-tietoa, ja vieläpä suomen kielellä. VPP:stä muistan erityisesti awardsit, joihin osallistuminen (ja niiden järjestäminen) oli tuohon aikaan todella "in"-juttu, ja oli aina niin mahtavaa voittaa awardi, vaikka sen oli voinut voittaa jo sata kertaa aikaisemminkin. Samat sivut kun yleensä juttuun osallistuivat:D VPP ja TJ olivat kyllä molemmat sen sortin tietopakettisivut, että toista sai etsiä, ja muistan kyllä käyneeni kummallakin sivulla päivittäin. Wayback Machinella sivut löytyvät osoitteilla www.geocities.com/vesipalatsi ja www.geocities.com/teejii2. Sivujen foorumi Teejiifoorumihan on vielä pystyssä ja aktiivinen:)


Blastoise's PokéCenter oli kyllä aikamoinen legenda aikoinaan, ja erityisesti sen foorumi, mikä oli mielestäni suht aktiivinen? Itse en kyllä koskaan sinne rekannut, vaan tyydyin sivun muuhun tarjontaan, josta erityisesti "interaktiiviset" tekemiset olivat parhaita. Muistaako kukaan, kun jotkut sivut tarjosivat omanlaisia sähköpostejaan jonkun zzn.com tai vastaavan palvelun avulla? Tällainen oli myös Blastoise's PokéCenterissä, ja tokihan mun piti oma sähköposti tehdä! En muista tarkalleen, mitä muita interaktiivisia juttuja oli tarjolla, mutta ne olivat jostain syystä mun lemppariasia tällä sivulla :D Blastoise's PokéCenterin ohellahan toimi myös PokéMetsä, joka sisälsi Pokémon-aiheisia tarinoita. Jotenkin hassua ajatella, että jotakin Pokémon-aiheista sivua on päivitetty vuonna 2000, siis 15 vuotta sitten, niin kuin tuosta alla olevasta PokéMetsän kuvasta näkyy. Ainiin, Wayback Machine löytää nämä sivut osoitteilla koti.phnet.fi/bast/pokemon ja koti.phnet.fi/bast/pokemon/metsa.


Ulkomaisista sivuista Serebii on varmasti yksi tunnetuimmista, ellei jopa tunnetuin, Pokémon-fanisivu. Nykyisin kun Internetin maailma on kehittynyt ja ihmiset osaavat muutenkin englantia aiempaa paremmin, tulee varmaan suurin osa Pokémon-uutisista sun muusta materiaalista bongattua ensisijaisesti tällaisilta sivuilta, jolloin suomenkieliset jäävät eittämättä kakkoseksi. Mutta kyllä siinä on tietynlaista charmia, että fanisivuja löytyy myös suomeksi, eikö vaan?:) Mutta Serebiistä: kyseinen sivu on ollut pystyssä jo ikuisuuden, mutta muistaakos kukaan ihan niitä alkuaikoja? Itse kyllä muistan vierailleeni sivuilla, kun se oli tämän näköinen - muistaako kukaan muu?:


Yritin käyttää Wayback Machinea myös Munchlax Maniaan ja Living in the Moving Forestiin, mutta hakutulokset näyttivät aika heikoilta. Ohessa kuitenkin MM:n sivuiltakin löytyvä kuva ihkaensimmäisestä ulkoasusta, ja TÄSSÄ linkki tämän blogin ensimmäiseen kirjoitukseen! Löytyykö näistä mitään muistikuvia? :D


Mä yritin myös kovasti miettiä Pokémon-hoitoloita, joita oli pystyssä ennen muinoin tai joissa olisin ollut jopa itsekin mukana. Harmikseni en montaakaan muistanut, nimeltä vaan sellaiset kuin Nougat Wailord ja Sapphiren Hoitola, mutta kummankaan osoitteita en muista. Vinkatkaa ihmeessä kommenteissa, jos muistatte joitakin vanhanajan kunnollisia Pokémon-hoitoloita, tai toki muitakin fanisivuja, joita en nyt tässä hoksannut käydä läpi!

--------------------------------------------

Tässä tämänpäiväinen luukkutehtävä, tämä voi kuulostaa vähän oudolle, mutta hear me out:

Kenen Pokémon-hahmon blogia seuraisit ja miksi? Mitä blogi voisi pitää sisällään?


Eli, seuraisitko vaikkapa professori Oakin tai Steven Stonen tai Champion Dianthan blogia, ja jos seuraisit, niin miksi! Minkälaisia postauksia nämä hahmot tekisivät :D Hahmo voi olla mikä vain Pokémon-maailmasta, samoin blogien aiheet! Mielikuvitusta saa käyttää.

Vastaukset tulee vastauslomakkeeseen TÄNNE (muistakaa 800 merkin raja) ja uudet Wonder Tradet voi chekata TÄÄLTÄ.



Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

17 kommenttia:

  1. Hmm... Yritin tässä miettiä joitain Pokemon-fanisivuja, mutta ei kyllä tule mitään mieleen. En kauheasti ole liikuskellut sellaisilla, joten en ainakaan tähän hätään musita yhtään. Musta tuntuu että multä löytyi yksi tai kaksi sivua joilla pyörin aikoinaan, mutta en nyt saa millään päähäni mitä ne olivat. Hörräsin kuitenkin lapsena paljon Pokemonin virallisilla suomalaisilla sivuilla.

    Mä kehitin aikoinaan omat fanisivuni, jotka olivat kuitenkin tosi huonosti toteutetut ja muutenkin tosi hirveät. :D Lopetin niiden teon pitkäksi aikaa, kunnes jonain päivänä yhtäkkiä taas muistin ne ja palasin katsomaan miltä ne näyttivät. Päätin poistaa ne sivut, ja perustaa sen sijaan Pokemon-blogin, joka multa nyt löytyy. Se oli hyvä valinta. :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tiedän kyllä sen tunteen, kun muistaa pyörineensä joillakin sivuilla, mutta ei muista tarkalleen mitä ne olivat:D Minulla oli tätä postaustakin tehdessä mielessä monta sivua, joiden ulkoasut muistin, mutta nimet, osoitteet ynnä muut olivat jääneet kokonaan unholaan.

      Blogit ovat kyllä nykypäivää! Siltä kantilta siis hyvä idea aloittaa blogi:) Sosiaalinen media ja sen kautta kommentointi heikentää kyllä ihan tavallisten fanisivujen asemaa, ainakin Suomessa, mutta on jotenkin tosi sympaattista jos joitakin fanisivuja vielä löytyy ja niitä päivitetään heh.

      Poista
  2. Awws, TJ ja VPP mainittu :3. Muistan kaikki nuo sivut, paitsi Serebiitä en ole koskaan nähnyt tuollaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tj ja VPP aina muistoissa;) Joo, veikkasinkin että sulle jos jollekin nämä sivut ovat tuttuja! Serebiin kyllä tunnistaa tuollaisenakin, koska sen layoutti on yllätävästi säilynyt aika samanlaisena kaikkien näiden vuosien aikana:D

      Poista
  3. Tuttuja vanhoja linkkejä näkyy ja kokeilinpa jopa tuolta etsiä omaa vanhaa pokémonhoitolaa Kaze no Kagea (jota ylläpidin jopa 6 vuotta), mutta huonoin tuloksin. Kaikki entiset kuvat/kamat mitä sivuista jäivät, olivat entisellä ulkoisella kovalla ja se ikävä kyllä hajosi pari vuotta sitten :'C

    Joku Kimberlyn hoitola oli myös (ja muistan sen olleen suosittu), mutta se ikävä kyllä lopetti. Muita pieniä hoitoloita oli myös, mutta ne eivät olleet pitkäikäisiä. Piti googletta vielähö hoitoloita on, näkyy olevan vielä kiinnostavaa hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, Kaze no Kage, nyt kun sen nimen mainitsit, niin kyllähän minä senkin muistan! Höh, onpas kurjaa - tuo taitaakin olla nykyaikana monen asian kirous kun kaikki on niin teknistä...

      Joo, pieniä hoitoloita syntyi kuin sieniä sateella niiden kulta-aikana! Taitaa niitä edelleenkin olla mutta pienemmässä mittakaavassa tosiaan.

      Poista
  4. En muista itse vierailleeni missään Pokemon fanisivuilla. Muutenjkin oli internetin käyttö aika vähäistä. Pokemon Suomen virallisilla sivuilla muistan joskus käyneeni. Ja vähän ennen Rubyn ja Sapphiren julkaisua löysin vahingossa jonkun sivun jossa niistä oli tietoa (en ollut tietoinen että uusia pelejä olisi edes tulossa). Sivuilla oli vain kuva kolmesta pokemonista: Volbeatista, Duskullista ja Wynautista. Luulinkin että ne on uudet startterit :D

    Kun lankapuhelimen käyttö ei enää häirinnyt netissä oleilua aloin tarkkailla satunnaisesti Serebiitä. Siihen mun Pokemon sivustot sitten jäikin kunnes törmäsin tähän mainioon blogiin ja Teejiifoorumiin.
    Tollaset fanisivut on kyllä kivoja olemassa. Viime päivinä olen tutustunut tarkemmin Munchlax Maniaan ja olen vähän hämmentynyt siitä miten paljon siellä onkin sisältöä ja kaikkea kivaa. Hyvää duunia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen virallisella Pokémon-sivulla mä kävin jostain syystä tosi harvoin (jos ollenkaan). Ehkä muiden pitämät sivut tuntuivat jotenkin henkilökohtaisemmilta? Mä muistan kanssa Rubyn ja Sapphiren julkaisun! Muistan nähneeni kanssa noita kyseisiä Pokémoneja, sekä esimerkiksi Pelipperin, Blazikenin ja Lotadin ja ihmetelleen kovasti, että mitäs nämä nyt ovat:D

      Nykyaikana on kyllä varsin helppoa seurata sivua kuin sivua! Ja kiitos vain sanoistasi:)

      Poista
    2. Munchlax Mania on kyllä täynnä kaikennäköistä mukavaa sisältöä! Mun lemppari on se Pyydystä Munchlax-peli XD.

      Ja kiitos blogiinkin kohdistuneista kehuista Sakelle!

      Poista
  5. Voi kyllä tulee muistoja mieleen kun niin monella oli siihen aikaan Pokémon-fanisivuja, itsehän kävin TJ:ssä tosi ahkeraan silloin aikoinaan, VPP:ssä taas harvemmin. Tuota Raichu-Saanan sivua olenkin jo tosi pitkään stalkkaillut ja pakko arvostaa että tyyppi on jaksanut pitää sitä sivua yllä vielä tähänkin päuvään asti. ^^ Meidän perhe sai kunnollisen tietokoneen vasta vuonna 2004 (olihan meillä jokunen läppäri ihan 2000-luvun alussa mutta niitä käytettiin rajatusti ja lähinnä enemmän peleihin eikä nettiin) niin pääsin tutustumaan näihin sivuihin suht myöhäisessä vaiheessa. Itsekin olen yrittänyt tehdä poksuista jotain fanisivuja tai blogeja, muttei siitä ole oikein tullu mitään...

    Tosin, olen nyt tässä harkitesemassa jotakin lempipoksuani käsittelevää fanisivua, minähän opiskelen nettisivujen koodausta niin olisihan sitä vähän hyvä hyödyntää johonkin. Nimittäin tuntuisi helpommalta jos sivuni käsittelisi jotain yhtä aihetta eikä olisi täynnä infoa kaikesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko tosiaan nostaa hattua Raichu-Saanalle, että sivu on edelleen pystyssä, vaikka päivityksiä ei tulekaan enää kovin ahkerasti! Sivu taitaakin olla pyhitetty nyt enempi Raichulle kuin koskaan ennen, vaikka kyllähän se taisi aikoinaankin olla maskottina sivun keskipisteenä:)

      Kuulostaa hyvältä! Sitä odotellessa!

      Poista
  6. Oi voi, olipas hieno postaus :D. Mä innostuin Pokémonista uudemman kerran vasta uusiksi joskus loppukesästä 2006 ja aloitin silloin Sapphiren pokémonhoitolassa hoitotarinoiden kirjoittelun :D. Suurinta osaa noista sivuista en kyllä sillee niin hyvin muista... etenkin tuo Serebii.net oli jotenkin aika järkytys :D.

    Munchlax Mania ♥.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, piti sekin vielä sanoa, että hui että kun olikin hävettävää luettavaa tuo tän blogin eka kirjoitus XD. Miten olen ollutkaan noin nolo XD.

      Poista
    2. Joo, tässä kun vanhenee niin herkästi unohtuu kaikki hienoudet! Ja tuo omien juttujen lukeminen... tiedän tunteen. Oli kyse sitten tyyliin Facebook-päivityksestä taikka blogikirjoituksesta, vanhat kirjoitukset on aina kamalaa luettavaa XD

      Poista
  7. Voi apua kun tuli paha mieli, miten tosta kaikesta on niiiiiin kauan. Yritin itekin ettiä Nougat Wailordia waybackmachinella mut eihän se mitään löytäny. Ollapa taas 11. ♥ (Ja hei Munchy olihan se sunki pokémonhoitola ihan söötti. Miksei siitä ollu kuvaa, häh!)

    -Saana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi noita aikoja! Ja joo, mulla melkein meinasi unohtua omakin hoitola :D Tyhmää kun en muista sen osoitetta, muuten olisin senkin etsinyt käsiini!

      Poista
  8. Pakko kommentoida tähänkin postaukseen, vaikka onkin jo vanha postaus. :'D Ja tännekin eksyin muutama päivä sitten, kun huvikseen googlailin Pokémonhoitoloita. :)

    Tulipa kunnon nostalgiapläjäys, kun luin nyt kunnolla postauksen. Eniten tuli kylläkin vierailtua mainituista sivuista lähinnä Raichu Saanan sivuilla sekä Blastoise's PokéCenterissä ja Pokémetsässä, vaikka kahdessa viimeksi mainitussa ei oltu juurikaan päivitelty, kun niihin ensimmäisen kerran eksyin. Muissa sivustoissa enemmän tai vähemmän.
    Ja Pokémetsässä tykästyin yhteen Rakettiryhmän Jessiestä ja Jamesista kertovaan tarinaan (jonka nimeä en enää muista), jossa näitä kahta paritettiin keskenään. XD Harmi vaan, ettei kyseistä tarinaa tullut otettua talteen ennen kuin Pokémetsä katosi bittiavaruuteen. :P

    Muita sivuja en äkkiseltään muista, missä olisin lapsena käynyt. Muistan vaan käyneeni eniten erilaisissa hoitoloissa ja jopa hoitaneeni niissä, mutta se on eri asia, muistanko niiden nimiäkään enää. :'D

    Oli muuten pakko testaa tota Wayback Machinea ja kirjoittaa mun vanhojen sivujen osoite (sivut olivat nimeltään Kukkakedon Pokénurkkaus, lyhyesti Nurkkaus), jonka muistin vieläpä ulkoa. Ja Wayback Machine vieläpä löysi ne miun sivut!! TT^TT Sitä en tiedä, tuleeko Nurkkaus joskus elvytettyä uudestaan ja millä alustalla, koska Websissä ei enää näköjään pysty käyttämään sitä HTML-puolta ilman, että siitä pitää maksaa, ja ei oikein innostais käyttämään Websin valmispohjia.

    VastaaPoista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!