Luukku XXI: Keinotekoiset pokémonit: Mewtwo

Koetetaas palata Keinotekoiset pokémonit-sarjan pariin vaihteen vuoksi... Pitkä kirjoitus edesssä...Mewtwo

Ahaahaa, tämä ehkä kaikkein kuuluisin keinotekoinen pokémon. Mewtwon tarina on varmaan kaikille tuttu Mewtwo Strikes Back-elokuvan kautta, mutta siinä ei ole läheskään kaikki, mitä tästä aika pelottavasta pokémonista kerrotaan. By the way, rakastan noita alkuperäisiä Sugimori-artworkeja pokémoneista. Harmi että niin harvat niistä löytyvät mistään hyvälaatuisina.

Kuvaa klikkaaalla pääsee katsomaan tuon The Birth of Mewtwo-pätkän!
Mewtwo Strikes Back-leffasta en sen tarkemin viitsi puhua, koska tosiaan, veikkaan että kaikki ovat sen nähneet tai ainakin hyvin tietoisia siitä, mitä siinä tapahtuu ja kuin Mewtwo syntyy. Leffasta kumminkin toteutettiin sen julkaisun jälkeen Japanissa The Birth of Mewtwo-radiodraama, josta myöhemmin valmistettiin leffan alkuun tuo 4Kidsin "pois leikkaama" pätkä, sillä 4Kids piti sitä liian synkkänä lasten elokuvaan. Taas kauhea hate 4Kidsille, kun leikkasivat pois jotain sellaista, jota ei edes alkuperäisessä japskiversiossa leffassa ollut. Pakko olla vähän eri mieltä about kaikkien kanssa, mutta meikä ei tykkää tuosta "leikatusta alusta" juuri lainkaan ja oon vaan iloinen, ettei sitä alunperin löytynyt koko leffasta :D. Koko tuo "kloonimaailma" ja Ambertwon lässyttämä juttu on niin... super ällö kliseistä etten kestä. Ei sillä, etteikö Pokémonissa olisi kliseitä muutenkin ja kliseet eivät edes ole mulle mikään ongelma, mutta toi on jotenkin niin eeehhhwhwhh. Eikö olisi joskus, siis joskus, tosi siistiä että joku pokémon olisi vain ultimaattisen PAHA? Että koko geenimanipulaatio meni niin pahasti vinkuralleen, että lopputulos on aivan kammottava? Siksi rakastan pelien Mewtwota paljon enemmän, enkä tätä "ahhhh niin traumatisoitunutta" anime-Mewtwota. Miksi kaiken ikävän taustalla täytyy aina ollu joku lapsuuden trauma?

No, siirrytään niihin videopeleihin. Peleissä Mewtwo on se Red, Blue, Yellow, FireRed ja Leafgreenin paha pokémon siellä Cerulean Cavessa, jonne pääsee vasta eliitti nelikon voitettuaan. Peleissä Mewtwon kerrotaan Pokédex-entryjen mukaan olevan säälimätön, tunteeton ja omistavan jopa raakalaisen sydämen. Ennen Cerulean Cavea löytyy Mewtwosta juttua ja viitteitä ympäri Kantoa, erityisesti tietysti Cinnabar Islandilla, jossa koko pokémon on saanut alkunsa 6. päivä helmikuuta.
Cinnabar Islandilta löytyvä Pokémon Mansion-nimimen rakennus on ehkä mun mielestä yksi Pokémon-pelien historian kiistatta pelottavimmista paikoista. Hui saatana, se on ihan hirveä, pelkäsin sitä jo lapsena ihan käsittämättömästi, vaikka silloin 8-vuotiaana hiukan rajoittunut englanninkielen taitoni ei ihan täysin hahmottanut kaikkea, mitä paikasta löytyi. No sen verran hyvin osasin jo lukea englantia, että ne Mewtwo-muistiinpanot kyllä kammoksuttivat täysin. Pokémon Mansionhan on rämäinen ja tulipalossa kärsinyt vanha kartano, jonka Mewtwo tuhosi lentäessään ulos saarelta. Kyseisestä kartanosta löytyy kuitenkin sieltä täältä pätkiä Pokémon-tutkijan muistiinpanoista, jotka koskevat Mewtwon luomista.

Mikä on ehkä jännittävintä ja samalla jotenkin tosi creepyä Mewtwossa, että noissa Mewtwo-muistiinpanoissa puhutaan siitä, että Mew synnytti Mewtwon. Siis synnytti, ei muninut mitään Mewtwon munaa, vaan peleissä puhutaan tosiaankin että "Mew gave birth. We named the newborn Mewtwo." Samoja sanavalintoja käytetään huolimatta siitä, pelaako alkuperäistä Red&Blueta vai kenties FireRediä&LeafGreeniä, joissa jo hatchaus on tuttua hommaa. Ja elokuvassahan Mewtwo on koeputkipokémon, mutta näitä muistiinpanoja lukiessa kuulostaakin siltä, että toisin kuin elokuvissa, niin näillä tiedemiehillä olisi ollut oikeasti Mew vangittuna laboratoriossa pelkän Mewin DNA:n sijasta. Ja tämä Mew olisi sitten tosiaan synnyttänyt sen Mewtwon.

Itse asiassa Red&Blue-pelien Pokédex-entry kuvaa Mewtwota aika surullisella tavalla: It was created by a scientist after years of horrific gene splicing and DNA engineering experiments.
Herää vain kysymys, että jos noilla tiedemiehillä oli oikeasti Mew vangittuna laboratoriossa ja tämä sitten synnytti Mewtwon, niin missä välissä tuota geenimanipulaatiota ja muuta toteutettiin? Annettiinko jo Mewin kokea geenimanipulaation ikävä kohtalo, jotta koko pokémon saatiin edes odottamaan pokémon-lasta? Pakottivatkohan tiedemiehet Mewin synnyttämään keskeneräisen alkio-Mewin (miltä kummalta näyttää alkiopokémonin alkio), jotta tuo alkio voitiin tunkea koeputkeen ja toteuttaa sitten hirvittäviä DNA-kokeita? Aihe antaa kyllä herkullisen mahdollisuuden kaiken näköisiin kamaliin skenaarioihin. Mitä tapahtui Mewille?

Nuo Pokémon Mansionin muistiinpanot tosiaan kertovat, että Mew synnytti 6. helmikuuta ja tiedemiehet päättivät nimetä syntynyttä oliota Mewtwoksi. Seuraava memo on kumminkin vasta 1. syyskuuta, jolloin on kirjattu, miten Mewtwo on aivan liian voimakas hallittavaksi: Mewtwo is far too powerful. We failed to curb its vicious tendencies... Kysymyksesi jää vain, että mitäs kaikkea tuon helmikuun ja syyskuun välillä ehti tapahtua.

TCG-artwork Mr. Fujista
Mikä lisäksi on mielenkiintoista koko Mewtwon luomisessa on se, että kuka kyseisen pokémonin loi. Cinnabar Islandilla on Pokémon Mansionin lisäksi tietysti tuo Pokémon Lab, jossa muun muassa ensimmäinen keinotekoinen pokémon Porygon on luotu, ja siellä todennäköisesti myös Mewtwota on kehitelty. Pokémon Labin perustaja tunnetaan nimellä Dr. Fuji, joka johtaa totta kai spekuloimaan sitä, mikä suhde tällä Pokémon Labin perustaja Dr. Fujilla on taas siihen ystävälliseen Lavender Townin pappariseen, joka pitää huolta hylätyistä pokémoneista ja kulkee nimellä Mr. Fuji.
Aika monet uskovat ja aika todennäköistä onkin, että kyseiset Fujit ovat yksi ja sama äijä, ja niin uskon minäkin. FireRed ja LeafGreen-pelien Fame Checkerissä oikein mainitaan, miten Mr. Fuji ei ole alunperin Lavender Townista kotoisin ja lisäksi Cinnabar Gymiltä löytyy kaverikuva Blainesta ja Mr. Fujista, joten ehkä Mr. Fuji sitten olikin kotoisin Cinnabar Islandilta tai ainakin asui siellä nuoruudessaan. Mikä lisäksi on jännittävää, että Pokémon Mansionin sanotaan saaneen nimensä siitä, miten kuuluisa Pokémon-tutkija asui siellä muinoin. Ehkä kyseinen tutkija oli Mr. Fuji? Kävisi järkeen silloin sekin, miksi koko talosta löytyy noita Mewtwo-muistiinpanoja, jos äijä itse kirjoitteli niitä sitten päiväkirjamaisesti kotonaan.


Lisää Mr. Fujin ja Dr. Fujin yhteenpunoutumisesta kertoo vielä Emeraldin Faraway Island, jonne pääsee ainoastaan lataustapahtumasta saatavalla Old Sea Map-tavaralla. Kyseinen Farway Island on kaukainen Hoennin alue, josta voi siis kaapata itselleen Mewin. Saarelta löytyy ainoastaan kyltti, jonka teksti on haalistunut aikojen saatossa, mutta täydennettynä se on jota kuinkin tällainen:

September/October/November/December, 6th day.
If any human being sets foot here ever again, let it be a kindhearted person. With that hope, I depart

Eli siis, jos joku ihminen vielä astuu Faraway Islandille, viestin kirjoittaja toivoo tämän olevan hyväsydäminen sellainen. Japskiversiossa tässä eventin kyltissä on vielä haalistunut katakana "ji" allekirjoituksena, jolloin voi spekuloida kyseisen viestin kirjoittajaksi ketäs muutakaan kuin Mr. Fujia. Oletakin näin, että kun Mewtwo-projekti meni penkin alle ja Mewtwo tuhosi laboratorion ja katosi, Dr. Fuji päätti palauttaa Mewin luontoon ja viedä sen turvaan, jottei kukaan voisi enää toistaa Mewtwo-projektia.

Tämän jälkeen Dr. Fuji ehkä päätti lopettaa tiedemiehen uransa tyystin, nähtyään miten hirveitä seurauksia hänen tieteellisillä kokeiluillaan oli ollut ja luopui tuosta hienosta tohtorin tittelistään ryhtyen vain Mr. Fujiksi. Ehkä tuo orpojen pokémonien hoivaaminen oli jonkin näköinen oma takaisinmaksu, jolla Mr. Fuji halusi hyvittää tiedemiesaikaiset tekonsa levittämällä hyvää myöhemmin eteenpäin. Jännää myös on, että FR/LG-pelien Fame Checker myös kertoo, että Mr. Fuji kieltäytyy ujona miehenä haastatteluista... Minä taas en usko pätkääkään mihinkään ujouteen, vaan ehkä mieluummin siihen, ettei Mr. Fuji halua journalistien tonkivan haastatteluissa äijänkäppyrän pimeää menneisyyttä esiin :D. Uskon kumminkin, että tunteellisemman ja ystävällisen Porygon2:n kehittely on lähtenyt aloitteena Mr. Fujilta, jonka Pokémon Lab on siis alunperin luonut tunteettoman Porygonin. Ehkä Mewtwon kokeminen aukaisi silmät siitä, että kaikilla pokémoneilla tulee olla tunteet.


Pokémon Specialissa tai Adventuresissa, kuinka vain tahtoo sitä sarjaa nimittää, Mewtwon syntymä on hiukan erilainen peleihin nähden. Siinä aivan alusta alkaen Rakettiryhmä jahtaa mystistä Mewiä, päästäkseen käsiksi sen ainutlaatuiseen DNA:han, jotta vieläkin vahvemman pokémonin luontuisi. Itse asiassa, Mewtwo-projektin tärkeimpänä tiedemiehenä toimii peleissä ja animessa salipäällikkön roolissa toimiva Blaine. Blainen onnistuu lopulta luomaan Mewtwon, mutta joutuu lisäämään käsivarrestaan pokémoniin omia solujaan, sillä Mewin DNA ei ole riittävä. Prosessissa käy kumminkin niin, että osa Mewtwon soluista päätyy Blainen käsivarteen ja aiheuttaa sen, että Blaine on mutantoimussa ja Mewtwo ottamassa vallan hänenkin kehostaan.

Blainen ja Mewtwon välille syntyy yhteys, jonka avulla he voivat selvittää toistensa olinpaikat. Specialin päähenkilön Redin myötä Blaine myös havahtuu siihen, että hän on luonut kaksi hirvittävää hirviötä, Mewtwon ja itsensä, ja jättää Rakettiryhässä työskentelyt sikseen. Blaine yrittää myöhemmin tappaa itsensä ja Mewtwon tuhotakseen heidän välisen yhteyden ja kaikki jäljet hirviöpokémonista. Lopulta kumminkin Redin avulla Blaine saa pyydystettyä Mewtwon Master Balliin, jonka myötä Blainen käsivarren mutantoituminenkin pysähtyy. Mewtwo jää Blainen huomaan, ja Blaine yrittää nyt osoittaa sille, että maailma on muutakin kuin julmaa ja kivuliasta koeputkelämää.

Rrrrakastan noita ihan hirveitä kuvia Mewtwosta ja Blainesta, kun Mewtwo on tuolla lailla keskeneräinen ja Blainen käsivarsi täysin mutantti. Pokémon Special tekee heti tuosta Red&Blue-pelien Pokédex-entryn "horrific gene splicing"-jutusta paljon visuaalisemman mielikuvan. Hrrr. Muutenkin tuo idea, että Blaine on tunkenut omia solujaan Mewtwohon on aika creepy. Tykkään!

Jees, siinä oli vähän taustoja Mewtwosta. Toivottavasti tekstissä oli muuten ees jotain järkeä, koska oon edelleen aivan valtavan kovassa kuumeessa, joten aivot ei toimi kunnolla :D. Koetan jaksaa huomenna vastailla viiiiiimein kaikkiin kommentteihin, jos vaikka olisin silloin vähän terveempi. Koettakaa te pysyä kaikki terveinä, ihan kakkaa tämä sairastelu kun pitäisi joululomaa viettää!


Living in the Moving Forestin 23-vuotias ylläpitäjä, jolla on aina liikaa hommaa ja liian vähän kahvia.

Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

12 kommenttia:

 1. Voisitko tehä tuosta mewtwon synnystä, varsinkin siitä osasta siis mikä ei ole tuossa ns ykkösleffassa, niin jonkun animemaratoni tyylisen selostuksen ? Itse en nimittäin oikein tajua tuota juttua kokonaan D: Ja kun kiinnostaa kaikki nämä tälläiset vähän pintaa syvemmät jutut kauheesti C:Ja oli muuten hyyvä postaus C: !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai teen, etenkin kun noin kauniisti pyydetään :))! Täytyy katsoo et josko tekisin noista leffoista juttuja jo ennen kuin tossa animemaratonissa pääsen niiden pariin... tai sitten täytyy kiristää vähän animemaratonissa tahtia :D.
   Ja todellakin, nää pokémonien piilotetummat ja mystisimmät jutut on super kiinnostavia... ja kiitti itsellesi kommentista!

   Poista
 2. Vau! No nyt tuli paljon uutta tietoa minulle! Oon aina vaan tiennyt että on toi "lisäpala" tuohon animeen, jossa kerrotaan tarkemmin noista Mewtwon lapsuudentraumoista, mutta ena rvannut tuota Mr Fuji asiaa noin siistiksi. En ole pokemon-peleihin yhtä paljon panostanut, niin en ole edes tajunnut että mr Fuji voisi olla yksi ja sama henkilö ja kaikkea muuta! Oli pitkä, mutta todella mielenkiintoinen teksti, joten ei haittaa että venyi tuommoiseksi. Ihanaa lukea näitä juttuja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeeee, hyvä että oli uutta infoa ja tietoa :D. Nyt jälkeen päin vaan huomasin, että aika läjä kirjoitusvirheitäkin tuolla vilisee, hups :D.
   Jep, Mr. Fuji on itse iso mysteeri... Lisäksi tuon leffanhan tiedemies on itse nimeltään Dr. Fuji. Joten tiedä sitä sitten :D.
   Kivaa että näistä höpinöistä tykätään ♥. Kiitos mahtavasta kommentista, näitä lukiessa muistaa kyl aina, miksi jaksan ja haluan kirjoittaa näitä juttuja blogiin~

   Poista
 3. Huuh. Luin tän viime yönä ja meinasi jäädä nukkumiset seuraavaan kertaan kun pohdiskelin tätä Fuji asiaa. Täytyy oikeasti alkaa lukemaan pelien tekstilaatikoita, kun yleensä vaan naputtelen ne nopeasti pois tieltä että pääsen eteenpäin. Ihan äärettömän mielenkiintoista. Mr. Fujista voisi tehdä oman anime tai manga sarjan.

  Specialin myötä Blanesta tuli yksi suosikki hahmoistani, tuo käsi on ällöttävä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, oi voi jos melkeen yöunetkin meni :D. Mutta jos oikeesti tota Mr.Fuji-koukeroita jää miettimään liikoja, niin noista kyllä taatusti menettää unensa. Tai jos alkaa muutenkin spekuloida, että mitäs sille Mewtwolle oikein tehtiin...
   Suosittelen lukee, ainakin joitain pelien tekstilaatikoita kyllä. Ehkei ihan kaikkie alkuroutejen tusinatrainerien löpinöitä niin tarkasti tarvii tutkia ja etsiä piilomerkityksiä, mutta joitain sitten :D. Ja mä muuten veikkaan, että toi Mr. Fuji ei oo todellakaan oikeesti mikään herttanen vanha setä!

   Blaine on kyllä mahtis sen käden kanssa! Hrrr :D

   Poista
 4. Mewtwon ympärille on kyllä kehitelty melkoinen tarina, joka on varmaan suurempi ja yksityiskohtaisempi kuin millään muulla Pokémonilla - varsinkin kun mukaan vedetään Cinnabar Islandit ja Dr. Fujit sun muut alueet ja henkilöt, sekä peleissä että animessa/elokuvissa ja mangassa. Se tekeekin Mewtwosta ihan sairaan mielenkiintosen mun silmissä, ja jostain syystä tuo "pahasta hyväksi"-asetelma toimii, vaikka onkin niin kliseistä:P Mieti nyt, geenimanipuloitu Pokémon, jota ei koskaan arvostettu (verrattuna alkuperäiseen Mewiin), menetti vielä ainoat ystävänsä (kloonit + Amberin), kai siinä katkeroituu. Hassua, että Pokémonissa on jotenkin noinkin rankkaa touhua, ja vieläpä ihan ensimmäisessä sukupolvessa. Koko geenihomma ja Mewtwon luominen ja tutkiminen ja laboratoriot sun muut kuulostaa niin kammottavalta:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooooooooooooo, kai ehkä tuo "pahasta hyväksi"-juttu voi sillee puolittain silmiä kiinni pitäen toimia :DDDD. Ja kyllähän se on ihan ymmärrettävää, että animeen nyt ei voinut laittaa pelien tapaan mitään sellaista graafista materiaalia siitä, että Mewtwota leikeltiin ja muunneltiin niin paljon, että kaikki hirvittävät kokeet tuhosivat sen empatian sun muut :D. Että ehkä toi ystävien menetys oli jotenkin perusteltua anime-Mewtwolle... mutta en silti pidä siitä :DDD!
   JA JOO TODELLAKIN, jotkut kehtaavat sanoa tätä sarjaa vieläpä ihan lapselliseksi... välillä näitä taustoja lukiessa tuntuu, että tää sarja on ihan kaikkea muuta kuin mitä söpö anime antaa ymmärtää :D.

   Poista
 5. Uhuhhuh. Mewtwo on vaan niin älyttömän upea ja kiinnostava luomus. Itse tykkään ehkä enemmän tuosta anime-Mewtwosta, koska no, mulla on vaan tapana yleensä mieltyä sellasiin "sieluttomiin" otuksiin joilla sitten kuitenkin on tunteet.

  Pokemon-mangaa lukiessa kun pääsin tutustumaan ihan uudenlaiseen Mewtwoon, nousi niskakarvat pystyyn - creeeepy! Ja sitten vielä tämä pelien Mewtwo. Oikeasti, onko mitään hirveämpää?? Mutta juuri se tekee näistäkin Mewtwoista oikeen tykättävän, ihanan salamyhkäistä touhua. ♥

  Ja vaikka anime-Mewtwo ei ole LÄHESKÄÄN yhtä paha kuin nämä muut, olen silti huomannut pelkän leffan katsoneiden pitäneen Mewtwoa ihan ilkeänä otuksena. Miksi, eivätkö ne sitten ole ymmärtäneet sen tarinaa kunnolla? Koska oikeasti, animen Mewtwo ei ole pahis. Se on vain pieni, viaton, väärinkohdeltu kakara joka ei tiedä maailmasta tarpeeksi ja alkaa uhota muille sokaisuuttaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua taas viehättää ihan superisti ajatus siitä, että toi pokémon olisi niin twisted, että siltä puuttuu kaikki inhimillisyys. Ja vielä ihmisen luomana pokémonilta! Ihmisen luoma ja silti siitä puuttuisi se ihmisyys. Ooooh.

   Mutta nää animen, pelien ja mangan Mewtwo on onneksi sen verran erilaisia, et jokaiselle jotakin :D. Jotkut saa traumatisoituneen väärinymmärrettyn Mewtwoon, toiset avrinkaltaiset hirviösadistit sitten tollasen täydellisen monsterin :D.

   Joo ja etenkin jos on katsonut sitten sen Mewtwo Returns-specialin, niin sitten toi Mewtwohan on jo aika hyvis-heppu loppujen lopuksi. En muuten ihan täysin ymmärrä, että mikä suuri ongelma ihmisillä on ton Mewtwo Strikes Back-leffan enkkuversion ja japskiversion kanssa, kun kuulemma toi enkkuversio antaa ymmärtää et Mewtwo olis tosi sydämetön pahis ja vain japskiversiossa olisi enemmän tätä "väärinymmärrys"-puolta. Johtuuko se siitä, et porukat luulee ton "leikatun" alun oikeasti alunperin kuuluneen japskiversioon? Koska oon nähnyt kummatkin monesti ja ihan selkeesti se Mewtwo siinä enkkuversiossa on samanlainen eksyksissä oleva ressukka...

   ANTEEKSI OSAAN SELITTÄÄ KAIKEN AINA YHTÄ EPÄSELVÄSTI HEHEH.

   Poista
 6. "Eikö olisi joskus, siis joskus, tosi siistiä että joku pokémon olisi vain ultimaattisen PAHA? Että koko geenimanipulaatio meni niin pahasti vinkuralleen, että lopputulos on aivan kammottava? Siksi rakastan pelien Mewtwota paljon enemmän, enkä tätä "ahhhh niin traumatisoitunutta" anime-Mewtwota. Miksi kaiken ikävän taustalla täytyy aina ollu joku lapsuuden trauma?"
  NIMENOMAAN. On niin rasittavaa kun Pokémonissa(kin) etsitään aina se jokin hyvä puoli kaikille ja kaikelle eikä minkään anneta ikinä vain olla yksinkertaisesti paha. Mewtwostakin kuoriutui semmoinen nyhverö että ihan kipeää teki.

  Tuo synnytys kuulostaa ihan hirmu kiinnostavalta ja siitä olisi mukava tietää enemmän. Haluasin nähdä koko tapahtuman ja muutenkin noita geenimuuntelukohtauksia Mewtwosta lisää. On nuo vaan niin kauniita nuo mangan kuvat, ei voi muuta kuin harmitella ettei ollut yhtään niin graafista animen versiossa, sehän vasta kultaa olisikin ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö se ole vähän joka puolella, että aina pahan taustalla on joku trauma :-(. Se on niin lame, eikö ihminen/pokemon/olento/whatever voisi olla täydellisen PAHA. Miksi kaikki muka on niin hyviä alunperin??

   Oon kyllä täydellisen samaa mieltä, että toi Mewtwoon "synnytys" kuulostaa ihan huippukiehtovalta... etenkin kun Mew on jo niin sikiön mallinen pokémon. Höhö, tästä saa vaan aika raakoja ja graafisia mielikuvia. Oi että, jos joskus saisin aikaa (ja taitoja) niin paljon, että voisin piirtää oikein kuvasarjan tästä toiminnasta.

   Poista

Hei taskuhirviö! Jätä kommentti, kiitos!